Archive for 'Acara'

Malaysiaku Gemilang

merdeka_by_blur_berry.jpg

Disaat orang lain dah lama menulis mengenai erti kemerdekaan di blog mereka, baru hari ini aku tergerak untuk menulis. Sebenarnya sahaja aku tunggu sehingga ke hari ini dikala saat aku sudah memasuki umur 19 tahun. Baru la aku pun merdeka sama! Hari ini genap umur aku 19 tahun 3 hari. Yay!!

Kalau ditanya kepada aku apa makna kemerdekaan, rasanya jawapan aku sama sahaja dengan orang lain. Contoh jawapan membosankan yang selalu kita dengar seperti kita bebas dari jajahan, kita boleh mengikut acuan kita sendiri dan macam-macam lagi. Tapi bagi aku, semua itu memang betul cuma aku teringin sangat nak lihat rakyat Malaysia kita ni bebas dari segala propaganda. Contohnya, kau sendiri pun tahu harga internet di Malaysia ni sangat mahal berbanding negara maju lain. Internet di negara kita dua kali ganda lebih lembap dari negara luar tetapi dua kali ganda lagi mahal dari negara luar? siapa nak jawab? Bukan itu sahaja, malahan terdapat pelbagai lagi perkara yang ternyata membuatkan kita hidup dalam penipuan. Aku juga ingin melihat Malaysia bebas daripada rokok. Bukan dengan menaikkan harga rokok yang ternyata tidak mendatangkan effect kepada si perokok malahan mungkin memberi kesan negatif dalam masyarakat kita sendiri. Harga rokok naik siapa yang kaya dan siapa yang sakit? kau sendiri pun tahu.

Selain itu juga, aku sangat berharap Malaysia akan bebas daripada kretiviti yang tiada nilai. Contohnya, lihat sendiri animasi dari tangan anak Malaysia. Sampai sekarang masih lagi dalam bentuk animasi 2D. Di negara Jepun, animasi 3D mereka dah cukup melambak sampai tak tahu mana satu nak layan. Tetapi di Malaysia, hanya RTM sahajalah yang sanggup menerima kartun kita sendiri. Syarikat Swasta seperti TV3 ingin nak siarkan? kirim salam aje la. Apa yang ada di TV3 hanya animasi-animasi Jepun yang telah dirosakkan dengan mengalih bahasa asli’nya ke dalam Bahasa Melayu. Kasihannya. Ye la, sampai bila pengertian merdeka itu masih di tampuk lama. Sampai bila kita nak berbangga yang negara kita dah merdeka 50 tahun sedangkan negara lain sudah lama merdeka dan terus mengejar sesuatu yang dinamakan “Creative Technology”. (more…)

Posted on 6 August '07 by , under Acara, Istimewa. 16 Comments.

Happy Birthday to Me!

besday_khai.jpg

Yay!! lagi beberapa minit ke pukul 2 pagi, genaplah usia aku 19 tahun. Nama aku Mohd Khairulnizam Abu Hassan and you can call me as Khai sudey.. mengikut surat beranak yang aku usya dari almari sulit mak aku dulu, aku dilahirkan pada 03 Ogos 1988 genap jam 2 pagi di Johor, Malaysia. Oleh itu hari ini adalah hari jadi aku yang ke-19 tahun. Wah, aku masih remaja. Virgin gitu!! Yay!! Seperti biasa takkan ada gambar celebration party yang akan aku tunjukkan kerana aku paling tak suke akan cake, baling telur, baling tepung atau campak dalam kolam. Kalau sambut pun dengan family aje. That why malam ni pintu bilik aku sentiasa berkunci. Langsung aku tak jejak ke rumah mereka even petang tadi bersungguh-sungguh diorang ajak aku lepak malam ni. Sorry la geng coz aku tak se-sporting macam korang sangka. Haha

Rasa kejap sangat masa berlalu. Masih segar kat ingatan aku tahun lepas semasa hari jadi aku yang ke-18. Aku berada di mana dan dengan siapa, apa hadiah yang family aku kasi dan bertapa meriahnya ucapan yang aku dapat di forums Scukz.Com. Kali ni dah yang ke-19 pula ye? Hurmm.. Dalam masa setahun ni, banyak perkara yang telah aku lalui. Perkara yang sama dan mungkin juga perkara yang pertama kali dalam hidup aku. Aku rasa diri aku sekarang dah totally berubah dari aku yang sebenar. Aku bukan Khai pada usia 18 tahun lepas. Mungkin sebab revolusi masa membuatkan aku begini. Entah’lah. Aku pun tak tahu.

Dalam usia aku yang ke-19 tahun ni, aku rasa hidup aku dah cukup lengkap. Apa yang aku mahukan sudah tersedia di depan mata tidak kiralah ibu bapa yang bertanggungjawab terhadap aku, harta benda yang cukup berbanding orang lain, sahabat baik yang sentiasa menyokong aku, family yang bahagia, adik-beradik yang mengambil berat pasal aku, belajar di Universiti mengikut kursus yang aku minat dan tidak dilupakan teman wanita yang setia menjadi peneman hidup aku. Semua orang lelaki perlukan itu kan untuk hidup? hehe. Page wishlist yang baru aku buat tu hanya sebagai suka-suka menandakan aku masih perlu berusaha mengejar sesuatu. Hidup aku bukan objektif tetapi subjektif untuk aku teruskan.

Terima kasih kepada semua yang wish selamat hari jadi kepada aku. Banyak message aku dapat di YM sampai tak terlayan tapi aku layan gak. Gila ar kan? Hehe. Kepada sesiapa sahaja yang baca entry kali ini, aku ingin memohon maaf kepada semua andai aku ada salah silap dan terkasar bahasa tu. Biarlah Khai menjadi seorang insan yang suci dari segala dosa menjelang usia ke-19 ini. Ya Allah, Alhamdulillah kerana Kau masih benarkan aku untuk hidup sehingga kini. Ampunkan segala dosa hamba-Mu ini kerana aku hanyalah seorang insan yang lemah dan leka.

Matlamat hidup aku pada umur yang ke-19 tahun ini, aku ingin menjadi yang lebih baik dari 18 tahun lepas. Aku ingin menjadi seorang pelajar yang cemerlang dan aku ingin berjaya dalam semua perkara yang aku ceburi. InsyaAllah. Aku juga akan menjadi seorang lelaki yang paling setia di atas muka bumi ini untuk dia dan aku berharap, semua kawan aku akan senang untuk berkawan dengan aku seperti yang aku rasakan senang untuk berkawan dengan mereka semua pada ketika ini. Aku juga akan mempraktik’kan nilai-nilai murni dalam personaliti aku tidak kira di mana aku berada. Aku akan tangkis segala perkara dan perbuatan yang selama ini mungkin akan menyesatkan aku. Aku akan jauh’kan diri aku dari rokok tetapi mungkin tidak kepada kawan-kawan baik aku yang merokok. Aku akan merajinkan diri untuk mendirikan solat biarpun hidup aku ketika ini dikelilingi oleh mereka yang sesat dengan arak dan perkara yang melalaikan. Aku berdoa kepadaMu ya Allah agar semua impian aku ini akan terlaksana dan Kau jauhi’lah aku dari perkara yang mendustaiMu. Amin

Thanks kepada Nieza kerana berikan aku hadiah kasut yang sungguh cantik itu. Aku suke. hehe.. dan tidak lupa kepada kawan baik aku, Nurul Fatihah sebab buatkan aku cenkodok yang aku nanti-nantikan selama ini. Memang best. Tadi dia kasi aku. hehe.. hilang la rindu dengan cenkodok yang mak aku buat. Tapi cenkodok Pat tak boleh lawan cenkodok mak aku. yay!! hehe.. dan sorry to all my sis coz adik memang tak dapat nak ikut balik sebab banyak perkara yang kene setel’kan di sini. Nanti kalau jadi datang sini, inform la ye. SMS la Nieza dan tak payah la susah-susah nak bawa hadiah sekali. Tahu tuu.. Hehehe… Esok ada orang nak belanja aku makan mee goreng. Tak sabarnye!

Your wish are welcome. Just comment this entry. Tx!

Posted on 3 August '07 by , under Acara, Daily Craps, Istimewa. 34 Comments.

Gegar U! 2

bersama-dafi.jpgAku baru lepas potong rambut. Ah rimasnya badan tapi nanti la mandi, baik update blog ni dulu untuk menunaikan janji satu hari satu post untuk blog ini. Hurm.. study di Limkokwing sangat untung. Dunia kau sudah cukup di hostel. Jika kau nak gunting rambut, kau boleh cari member yang amik course Hair Design. Kalau kau nak buat fashion kau sendiri atau seluar kau koyak, kau hanya cari member yang amik course Fashion. Aku beruntung sebab room-mate aku adalah seorang budak fashion. Jika kau perlu membuat editing atau web, kau hanya perlu cari member seperti aku kerana aku budak Creative Multimedia dan jika kau ingin tankap gambar kau dengan menarik ala-ala seorang model, kau hanya perlu cari member yang amik course Photography. Hah! tu baru sikit contoh aku bagi. Kau boleh bayang’kan tak bagaimana gembira’nya aku hidup di sini?

dsc01134.jpg

Oklah, sebenarnya aku still penat ni. Pagi tadi bangun tidur lambat. Maklumlah dulu ada alarm handphone aku yang bunyi takpun awek aku call, sekarang ni takde apa-apa bunyi dah. Handphone dah hilang la kata’kan. So aku naik bas pukul 12 tengahari. Sampai campus, aku nengok orang dah ramai. GEGAR U! dah start dari jam 10 pagi lagi. Ah aku terlambat! Aku jumpa member-member aku di sana. Masing-masing nak tunjuk gambar diorang bersama artist. Haiya! Yang aku nampak tadi adalah Aqasha, Dafi dan beberapa budak Akademi Fantasia lain. Lepas tu ambil air tin free sumbangan Power Root. Cakar dinding la aku kejap lagi. Kawan-kawan aku amik ber’tin-tin. Langsung tak tinggal orang belakang. Apa la diorang ni.

Lepas je minum air, masing-masing busy bawa haluan sendiri. Tangkap gambar dengan artis la, main game yang ada la dan yang duduk lepak-lepak pun ramai. Aku ada la amik sekeping dua gambar dengan Dafi. Dengan Aqasha sorry la, tak berapa nak minat la. Kesian aku nengok Dafi, kene serbu sampai dia kena bawak lari pergi tempat lain. Gayat juga student-student Limkokwing ni. Buat malu betul. Kawan plak kepada Pat yang janji nak kasi hadiah cenkodok ntuk besday aku tu. hahaha.. Sibuk terjerit-jerit Dafii!! Dafii!! nak aje aku sekeh!! Nieza (awek aku) pun dua kali lima je. Tu la perempuan. Pantang nengok jantan jambu sikit terus mental! Awek kat atas tu takyah cakap la. Nyampes!

Then artis-artis tu semua perform la sket. Disambung ngan band dari student (member-member aku gak). Aku dan (more…)

Posted on 2 August '07 by , under Acara. 22 Comments.

Gegar U!

gegaru.png

Dah pukul 3:36 pagi. Masuk hari Rabu dah rupanya. Pantas betul waktu berlalu. Lambat sikit aku update hari ni sebab baru je lepas abis basuh kain, bilas kain dan jemur kain. Haha.. gile agaknya aku ni. pagi pagi buta time orang ngah nyenyak tidur, aku jemur kain ye time mata hari tengah berdiri di ufuk negara sebelah sana. Kehidupan di hostel ni membuatkan aku lupa yang aku pernah menggunakan mesin basuh ketika di rumah dulu. Biasalah kau semua yang pernah merantau untuk belajar, pasti melalui saat-saat sukar ini tetapi terpaksa jua ditempuhi. Teringat aku mengenai seorang member aku, budak Interior Design yang dah pun berambus dari sini. Kehidupan dia di hostel ni tak pernah basuh baju dan tak pernah buat assignment. Akhirnya kena tendang oleh Universiti. Terus pergi cari kerja kat Melaka. Mak ayah kat rumah mati-mati ingat anak dia tengah bersungguh-sungguh belajar. Ape nak jadi pun tak tahu la. Pandai-pandai kau lah wahai si Malin Kundang.

Harini aku betul-betul happy. Petang semalam aku pergi IOI Mall dengan my bestfriends and also, my girlfriend la. Dia ajak aku gi IOI Mall sebab nak belikan hadiah birthday aku. Birthday lagi 3 hari, tapi aku dah dapat hadiah awal. Siap dah tahu plak tu hadiah apa. Tak suprise langsung la. Hehe.. tapi takpa, aku suka sangat sebab dia belikan aku kasut B.U.M baru. Kasut Adidas (ex-girlfriend kasi) yang dah setahun aku pakai tu mungkin akan ku lupakan buat seketika. Biarpun hadiah harijadi dari dia ni hari-hari aku letakkan di kaki, tapi peng’ertian’nya, betul-betul terletak di tempat tertinggi di dalam sanubari ini. Bertapa aku menghargai’nya setiap pemberian dari orang yang hadir dalam hidup aku tidak kiralah teman istimewa, sahabat baik mahupun sesiapa sahaja. begitu juga aku harap orang menghargai setiap apa yang aku berikan pada mereka. Tidak salah untuk saling manghargai bukan? So sayang, jagalah Teddy Bear Pink tu baik-baik. Kalau dah taknak, kasi Khai balik. Khai suke! hehe..

Hari ini akan berlansung Konsert GEGAR U! di Limkokwing University, Cyberjaya. Tak sabar aku nak pergi pukul 11 pagi nanti. Dengar cerita ramai budak Akademi Fantasia join sekaki. Betul ker? Tunggu je update dari aku esok! Kalau kau masih belum tahu apa itu GEGAR U!, kau memang katak di bawah speaker (tempurung tak best). GEGAR U! ni dianjurkan oleh Penyayang Malaysia. Hasrat mereka adalah untuk mengumpul’kan satu juta mesej dari para remaja di Malaysia. Kau rasa boleh ke ianya direalisasi’kan? Kau pasti rasa ianya susah untuk direalisasi’kan kerana kau tak rasa pun budak remaja kat Malaysia ni nak menyumbang sedikit untuk negara. Apa taknya, kau sendiri pun belum buat. Jom lah ramai-ramai jayakan projek ini dan tunjukkan yang remaja di Malaysia ni betul-betul Cemerlang, Gemilang dan Terbilang!! yay!!

Web: http://www.penyayang.org.my/gegaruV2/

Pssttt: Aku tertunggu-tunggu present dari seorang member baik aku ni, Fatihah aka Pat. Dia dah janji nak buatkan cenkodok ntuk present birthday aku. hehe.. best juga sekali-sekala rasa air tangan kawan kan?.. aku rindukan cenkodok. Dulu time di kampung, kalau mak aku buat, aku la yang jadi tukang abiskan. Bila di hostel, bukan setakat cenkodok, Kodok (katak) pon susah nak nampak! Cis!! Sabar aje la! Cenkodok ni adalah sejenis kuih bila adunan tepung di campur dengan kentang, bawang dan ikan bilis. Makan cicah dengan sos! wow!!

Gegar U! 2.. Click Here

Posted on 1 August '07 by , under Acara, Daily Craps. 20 Comments.

Happy Birthday Elisha!!

Just satu je Incoming Link ke blog ni (technorati) selepas aku tukar address blog ni jadi www.justkhai.com daripada www.scukz.com/wordpress .. ermm. bot bot pon still segar masuk ke blog ni.. baru nak cari arah tuju.. Search kat google or Yahoo pon, still keluar address blog lama tu.. Kalau masuk ikut scukz.com/wordpress, aku dah redirectkan ke address baru.. tapi kalau klik link dari search engine yang memaparkan mana-mana entry dalam blog aku ni, jawapnye 12 tahun lagi aje la keluar page tu Ermm.. sebab ape tukar? sebab ini blog encik Khai yang punyaa.. hahaha (baca ala-ala Ahmad Albab punye cerita).. bukan WordPress yang punyaa.. hehe.. so hope korang dapat la tukar URL blog ni yang korang link back tu yer…

Neway agak busy dalam minggu ni.. Last week aku turun Cyberjaya ngan Nieza.. amik surat akuan dari Limkokwing.. Bosan sungguh bila time nak lepak-lepak ngan awek pon, nak kene pandang college tu.. Tapi ada something yang mengejutkan bila sampai sana.. nak tahu ape yang suprise tu? sila usya web The-LUCT.. Hikhik.. then pergi The Mall (SSM) ntuk mintak borang lesen perniagaan pulak.. Itulah hakikat yang perlu diterima semua student Limkokwing for Business planning Semester 3.

Semalam plak busy gile tolong my sis (alang). Dia celebrate besday party yang ke-3 tahun anak perempuan kesayangan dia, Julia Elisha Sofea binti Suhaily atau JES.. Khai dan Nieza ditugaskan bungkus segala jenis hadiah ntuk para jemputan.. Kali ini dibuat secara besar-besaran jugak.. Ramai gile member akak aku, saudara mara, family dan anak murid (my sis tu cikgu Tuisyen sepenuh masa) yang datang. especially member-member myspace dia. Kawan-kawan artis pon ramai gak yang datang meriahkan party.. antaranya The Times & D-va. Apa taknya, ada la dalam lebih kurang 300 orang yang dijemput.. Padahal birthday party je.. Kalau tahun lepas harga cake anak dia tu RM200, tapi tahun ni kurang skit.. only RM150.. Sure ramai cakap nape la nak membazir beli cake mahal-mahal.. tapi bagi aku, takpe la.. cake tu kasi orang makan jugak.. kira sedekah le tuu… ada macam-macam makanan lagi.. ade nasi himpit, laksa, mee goreng, bubur, kuih-muih dan pelbagai jenis buah yang sedap dimakan begitu sajer..

Lepas nyanyi lagu besday untuk Elisya, lepas tu makan2 plak.. dah abis makan, macam2 game untuk kanak-kanak yang ada.. yang dah tua tua plak, Karaoke pon tersedia siot.. hehehe.. To Elisha, Paksu ucapkan semoga panjang umor dan murah rezeki.. Semoga menjadi anak yang solehah..

More Pics?
(more…)

Posted on 2 July '07 by , under Acara. 11 Comments.