PRU 13 di mata aku

20130509-120138.jpg

PRU dah pun selesai. Tapi seperti apa yang dijangkakan, ianya takkan terhenti di situ sahaja. Tepat sangat jangkaan itu. Pihak A umum kemenangan lebih kurang jam 1 pagi dan tak menyabar nak angkat sumpah sebagai kerajaan baru. Siap bangkitkan isu yang pada aku agak racist untuk memecah-belahkan penyatuan kaum yang depa sendiri laungkan sebelum ini. Pihak B yang tewas pula bangkitkan isu penipuan SPR dan macam-macam hal lagi dan terus-menerus membangkitkan rasa kemarahan dalam diri rakyat Malaysia kepada kerajaan.

Malam pengumuman, jelas dapat kita lihat di kaca TV kawalan mereka, yang menang banyak pada BN dan DAP sahaja dari chart yang dipertontonkan dan diumumkan. Apa lagi tujuannya kalau bukan nak rakyat Malaysia kata “Haaa kan orang cina yang banyak menang. Sokong lagi si parti B tu!!“. Pada aku ianya telah dirancang menyebabkan kemenangan dari PAS dan KEADILAN disimpan dahulu dari diumumkan awal dan ada darinya langsung tak diumumkan pun. (more…)

Posted on 9 May '13 by , under Politik. 25 Comments.

Fast Update #8

Hari ini dalah sejarah bilamana “Fast Update” kembali wujud di Justkhai. Kalau semak balik Fast Update #7 sebelum ni, agak-agak bila? Heh 3 tahun yang lalu. Haha! Nampak sangat kegilaan kepada menulis sudah semakin berkurangan. Demm!

Baca balik Fast Update #7 sebelum ni, tersengih sendiri. Alahai banyaknya yang dah berubah dalam masa 3 tahun dari artikel tersebut ditulis. Sampai dah ada bini dah pun ni haaa. Duh! Fast update ni actually artikel yang spontan dengan apa yang baru berlaku disekeliling dalam tempoh terdekat. Tiada semakan kedua dilakukan jadi maaf jika ada banyak typo dan sebagainya. Haha! Ok berikut adalah fast update edisi ke-8 di Justkhai.

1. Maybank2u Pay

Screen Shot 2013-04-20 at 2.00.32 AM

Baru-baru ni Maybank ada memperkenalkan servis baru mereka yang diberinama Maybank2u Pay. Fungsi Mb2u Pay ni mudah sahaja di mana mereka cuba untuk menyediakan satu cara yang mudah untuk para peniaga online menerima bayaran dari pelanggan mereka. Dengan hanya satu klik sahaja, pelanggan akan terus dibawa ke website Mb2u dan di sana mereka hanya perlu masukkan username, password, TAC dan jumlah pembayaran, kemudian submit. Tadaaa! Selesai satu proses jual beli secara online. Kalau korang biasa beli tiket wayang secara online dari apps GSC Cinemas dan sebagainya, korang tahu la camana benda ni berfungsi.

Oh! Media awal-awal lagi dah apply untuk mencuba servis ni dan petang semalam pihak Maybank dah pun call membawa berita baik, “Encik Khai, Permohonan Anda Diterima!”. Yeah! Hahaha! (more…)

Posted on 19 April '13 by , under Blog, Hidup Khai. 9 Comments.

Saya suka Langkawi

Hari ini hari ke-7 Khai di Langkawi. Genap dah seminggu kat sini. Serius dah rasa rindu dengan KL. Langkawi ni senang cerita, kalau korang dah biasa hidup di KL, pergi Langkawi 4 ke 5 hari ok la untuk bercuti. Lebih dari tu korang akan rasa banyak benda tak cukup. Tapi mungkin sebab bukan bermastautin di Langkawi ni. Maksudnya banyak benda yang kita risaukan. Office Soho, kereta, ikan (sebab takde orang kasi makan) begitu juga Hamster dan macam-macam lagilah bermain di kepala. Belum nak story pasal rindu dengan insan-insan yang kita sayang lagi.

7 hari kat sini memang berbelang. Hitam habis kat sini. Haha! Buka jam, berkesan putih kat bahagian jam tu. Buka sandals pun sama, nampak berbelang. Pakailah sunblock ke apa, langsung tak berkesan. Haha. Kalau dah hari-hari berjemur panas kat Langkawi ni. Tapi habis event terus berjalan sana-sini sampai kalau sebut je nak pergi mana, gerenti takkan sesat dah. Hahaha. Langkawi ni kecil je. Pusing-pusing pun last-last jumpa tempat yang sama balik. (more…)

Posted on 19 October '12 by , under Acara, Hidup Khai. 30 Comments.

Nak beli iPhone 5 atau tidak serta yang terkini tentang Oh! Media

So, keynote iPhone 5 baru sahaja habis di mana menyaksikan bukan sahaja iPhone 5 yang dilancarkan, tapi mengenai iPod Nano, iPod Touch dan tidak ketinggalan, sekali lagi iOS6 diperkenalkan tetapi tidaklah terlalu mendalam kerana dah diperkenalkan sebelum ini. Benda yang aku paling tunggu bukanlah iPhone 5 sebenarnya, tapi lebih kepada iOS6. Katanya, 19 September 2012 ni iOS akan dilepaskan untuk pengguna. Memang tak sabar nak update kat iPhone dan iPad. Dari segi UI dia, no komen sebab tak banyak berubah tapi dari beberapa apps dalam tu yang aku rasa banyak manfaat untuk diri aku sendiri seperti Passbook dan Maps dengan navigation.

Well, aku rasa banyak benda lagi tak boleh nak pakai kat Malaysia. Tapi tunggu la bila iPhone 5 dah masuk sini nanti, baru tahu. Bodoh la kalau Apple keluarkan sesuatu yang tak best berbanding yang pernah dia keluarkan. Cari pasal la namanya tu. Dari segi design, surprise tu memang takde lah sebab gambar yang leak beberapa bulan sebelum ni memang betul tu iPhone 5. Sebab tu aku tulis kat Twitter, kalau Steve Jobs masih hidup, dah kena lempang dah si Tim Cook ni. Hehe. Gurau-gurau aje sebabnya sebelum tu lagi aku dah cakap mungkin Tim Cook ada cara dia yang tersendiri. Buat apa dia nak ikut cara Steve Jobs kan? Tapi aku lagi prefer cara Steve Jobs dan Apple yang selama ni sedikit berahsia sehinggalah betul-betul pada hari pelancarannya. Itulah benda yang tiada pada jenama lain kecuali Apple di mana satu dunia menantikan dan memperkatakan tentangnya. (more…)

Posted on 12 September '12 by , under Apple. 62 Comments.

Di mana dia, Apple iPhone saya?

justkhai-iphone4s

Tengahari 4 Disember 2011 lalu, Khai ke Balakong untuk majlis perkahwinan anak saudara seorang kawan bersama 3 yang lain. Dipendekkan cerita, iPhone Khai hilang dan baru perasan masa dalam kereta on the way nak balik rumah. Raba-raba poket, alamak!! Mana iPhone aku? *pengsan*

Nak taknak pusing balik dan cari merata tempat, memang dah takde lagi. Ramai yang tanya di Twitter, tak try find iPhone tu guna Find my iPhone ke untuk cari balik phone tu. Jadi ini kisahnya. Disebabkan masa tu memang susah nak dapat internet (selalu online kat iPhone je bila di luar), terus suruh member try find iPhone tu ada kat mana. Dengan menggunakan app “Find my iPhone”, katanya yang iPhone tu sedang bergerak, which mean memang sah la dah ada kat tangan orang lain. Dari Balakong, terus pencuri tu ke Shah Alam. Berhenti di perhentian bus dan teksi seksyen 17 dan akhirnya tiba ke rumahnya di disebuah kawasan perumahan pangsa sekaligus membuatkan iPhone tu memang takde harapan nak dapat balik. Kalau rumah dia jenis teres ke, memang boleh tahu rumah dia kat mana. Tapi disebabkan dia duduk kat kawasan flat bertingkat, memang susah nak tahu mana lokasi sebenar iPhone tu.

Call banyak kali dia tak angkat. SMS pun taknak balas. So memang confirm’lah dia nak ambil terus phone tu. Bukan senang orang nak pulangkan kalau dah jumpa iPhone ye tak? Haha. Mula-mula member Khai dah lock phone tu so orang yang ambil tu memang tak boleh nak off phone tersebut. Bila dah rasa takde harapan nak dapat balik, sempatlah Khai wipe terus iPhone tu. So semua data-data yang ada dalam iPhone tu, sempat dipadam bersih tanpa meninggalkan sebarang kesan lagi. Nak find pun dah tak boleh lagi sebab Apple ID pun dia delete terus dari phone tu. (more…)

Posted on 5 December '11 by , under Apple, Gadget, Hidup Khai. 81 Comments.

Blogger Jalanan ke Blogger Aircond

blogger-jalanan

Hi guys. Disebabkan dah takde apa kerja lagi nak buat, ini masa paling sesuai untuk update Justkhai. Tak tahu nak update apa. Ada lagi ke orang yang nak baca Justkhai ni? Hehe. Hope ada lagi la yang sudi membaca walau dah beberapa minggu kecundang tanpa update. Artikel kali ni lebih kepada personal, sekadar nak mencari mood untuk kembali menulis blog ini

Khai sebenarnya takde la busy mana, cuma saja buat-buat busy. Dengan buat-buat busy, kita akan mengisi setiap kelapangan masa yang ada dengan sesuatu yang bermakna dan berguna. Orang kata, “busy is a good problem”. Ya memang betul lah tu.

Dari blogger jalanan ke blogger aircond.

Maknanya, dulu Khai adalah blogger yang boleh online di mana-mana sahaja Khai suka tapi sekarang dah ada office sendiri. Oh! Media kini alhamdulillah, dah lebih meluas dari dulu dan kini dah ada beberapa krew yang bekerja kerana sayangkan jenama ini. Ada yang rasmi, ada yang sementara. Kena lihat dulu bagaimana prestasi mereka. Dulunya, kita try untuk push online market, tapi sekarang kita try untuk push offline market pula. Dengan lebih ramai kakitangan ni, satu sahaja harapan agar jenama ini dapat berdiri lebih gah dan bukan masih ditahap yang sama sahaja. (more…)

Posted on 8 October '11 by , under Hidup Khai. 36 Comments.

Bila orang tanya aku mengundi siapa?

Salam guys, hari ni nak berbicara soal politik. Aku bukanlah tahu sangat soal politik ni sebab aku kurang sikit nak ambil port setiap hari pasal perkembangan politik ni, tapi tentulah aku ada pendapat aku sendiri. Pendapat yang selalu aku bualkan dengan kawan-kawan bila melepak di Mcd atau di kedai mamak.

First of all, kalau orang tanya aku vote apa, aku memang akan jawab aku tak pergi mengundi pun. Sebabnya pilihanraya akan datang ni, baru aku layak untuk mengundi. Jadi nanti, nengoklah kalau rajin aku pergi la mengundi. Tanggungjawab kepada negara iye tak? Hehe.

Undi itu rahsia? Bagi aku tak lagi. Semua orang yang berbicara soal politik, terang-terang kita boleh tahu dia menyokong parti politik mana. Ada yang sokong bermaklumat dan ada yang sokong ikut suka sahaja. Kalau orang tanya aku, aku jawab yang mungkin aku akan vote PAS. Aku tak ambil port dalam-dalam soal politik ni. Tapi kenapaaku memilih PAS?

Abang aku ada cakap, kalau nak mengundi, undilah parti yang lebih condong ke arah agama Islam iaitu agama aku sendiri. Itu sahaja yang dia pesan. Jelas yang PAS ni bukanlah 100% kerana agama, tapi at least mereka condong ke arah itu. Satu lagi, setahu aku seorang suami kalau tak dapat arahkan isteri dia bertudung, maka jatuh dayus kepada si suami. Jadi, tak mungkin aku nak memilih pemimpin yang dayus. Nanti akhirat kalau ditanya kenapa aku memilih pemimpin yang dah jelas aku tahu dia dayus, apa aku nak jawab kan? (more…)

Posted on 3 July '11 by , under Hidup Khai, Politik. 94 Comments.

Kepentingan Facebook kepada Blogger


Entri ini ringkas (err, insyaAllah..). Sekadar nak mengingatkan atau mungkin juga berkongsi kepentingan Facebook kepada blogger. Selain SEO whatsoever yang dah banyak kali korang baca atau mungkin dah pakar pun, satu lagi yang lebih penting adalah tahap kepenggunaan korang terhadap Facebook.

Benar, Facebook di bina oleh orang Yahudi tapi bukan Zionis dan terpulang la kalau ada yang nak boikot Facebook whatsoever. Tapi untuk Khai, selagi benda tu memberi keuntungan pada diri Khai, Khai akan gunakan sebaik mungkin. Facebook kaya dari apa? Iklan tentunya dan apps diorang. So jangan klik iklan kat sana atau jangan tempah iklan di Facebook dan boleh main apps tapi jangan sampai keluar duit beli chip point dan sebagainya. Cukup setakat itu kalau nak boikot.

Berkata mengenai kepentingan Facebook kepada blogger, first of all korang memerlukan Facebook untuk berinteraksi dengan kawan-kawan dan pembaca setia blog korang (followers la tu). Kan lagi kacak bila followers boleh berinteraksi dengan korang atau tanya apa-apa soalan dengan cara termudah melalui Facebook compare to email or contact form. Boring dah kot cara tu. Tak mesra pembaca langsung.

Keduanya, (more…)

Posted on 5 August '10 by , under Blog, Tutorial. 41 Comments.

Happy birthday to me & Justkhai

Tibanya tarikh 3 Ogos setiap tahun bagi aku, adalah satu tarikh istimewa di mana pasti berlakunya penambahan angka dalam usia aku samaada rela atau tidak. Bila menjelang tarikh tersebut pada setiap tahun dan ketika aku masih mampu bernafas, antara perkara utama yang rajin aku lakukan adalah membaca semula artikel hari jadi sendiri yang aku tulis pada tahun-tahun sebelumnya. Melihat komen-komen dari pembaca blog ni, memberikan aku semangat dan membaca artikel aku sendiri, memberikan aku gambaran apa yang aku tertinggal dalam hidup. Itu bagusnya ada blog yang boleh dianggap sebagai diari untuk diri sendiri. Untuk entri kali ni, aku cuba tulis sependek mungkin dan kata ganti diri “aku” digunakan atas sebab tertentu.

Beberapa artikel yang dikeluarkan pada 0308 terdahulunya:
Blog post birthday 21 tahun (2009)
Blog post birthday 20 tahun (2008)
Blog post birthday 19 tahun (2007)

Alhamdulillah, 22 tahun lepas tanggal 03 Ogos 1988 jam 2 pagi,susah payah mak aku keluarkan aku dari perut untuk aku melihat bumi. Harapan aku, apa sahaja yang aku lakukan hari ni dan esok, sentiasa memberikan kesejukkan kepada perut dia yang melahirkan dan mampu membalas setiap keringat Abah yang gugur ke bumi bagi mencari nafkah membesarkan aku dan menjadikan aku seperti aku yang sekarang. Untuk abang dan akak-akak yang sentiasa aku sayangi, terima kasih atas jasa korang selama ni. Dari masa kecik (basuhkan kencing berak. lalala) sampailah ambil berat masa study dan sampailah kini sentiasa berada di belakang aku memberi aku gambaran jelas mengenai erti kehidupan sebenar yang akan aku tempuhi. (more…)

Posted on 2 August '10 by , under Hidup Khai, Istimewa. 63 Comments.

Bermulanya satu anjakkan paradigma – Oh! Islam

Salam & salam sejahtera all.

Sebenarnya dah lama Khai dapat soalan yang bertanya, “Kenapa Khai tak gunakan kepopularitian yang ada pada nama Oh! Network untuk buat sesuatu yang berguna pada agama?”.

Jawapan Khai kepada soalan macam tu selalunya pendek je iaitu “InsyaAllah — Dengan izin Allah”. Frankly speaking dulu tak pernah terlintas pun nak buat web macam tu. Dalam kepala fikir nak buat web yang mampu mengembalikan modal yang dikeluarkan. Itu sahaja. Web agama? ramai ke nak baca? Buat ape? boleh jadi top ke? aku ni kan jahil mana layak dan macam-macam lagi, selalu bermain di kepala.

Sehinggakan suatu masa, dengan kehendakNya, tiba satu “nur” yang membangkitkan nawaitu yang tidak pernah disangka. Terus search samaada domain “ohislam.com” masih available atau tidak. Memang gembira tak terkata bila lihat domain tersebut masih available seakan macam tidak percaya sedangkan idea Oh! Islam ni dah lama bermain di mulut pembaca web-web Oh! yang lainnnya.

On the spot, terus beli dan diaktifkan. (more…)

Posted on 13 October '09 by , under Hidup Khai, Religion. 67 Comments.