Oh! Jangan marah bila gambar di’ekploitasi

2,296 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini

Berita Panas!
Gambar Bogel Elizabeth Wong Adun Bukit Lanjan


Khai terbaca satu respon di Justkhai yang berbunyi…

salam khai….leh tak khai tukar gambar sekumpulan wanita kat blog khai ni….coz gambar tu tak sesuai untuk blog khai…saya adalah salah seorang wanita dalam gambar tu….tak suka dan tak selesa gambar saya orang siar macam tu…macam mana khai leh dapat gambar tu yer…coz saya tak pernah bagi gambar tu kat orang…dan gambar tu hak peribadi saya….malu nyer….harap sangat khai faham…maaf atas segala ketidakpuasan hati.

Ini gambar yang dimaksudkan.. {melayu.jpg”>click here}

Dan sebagai menghormati gadis itu yang penuh sopan berbahasa meminta gambar dia dan kawan-kawan’nya dikeluarkan, Khai tukarkan dengan gambar yang lain. Maaf kepada gadis tersebut. Hakikatnya, gambar tersebut Khai ambil hasil dari carian di Google Images. Search sahaja “gadis melayu” dan lihat hasil search di beberapa page, akan keluar gambar itu entah darimana puncanya Google grab.

Ialah kan, gambar yang kita dapat di Google misal’nya ni kita perlu ingat, bukan milik Google, tapi ada owner dia yang kadang-kadang tak tahu menahu yang mereka telah di’ekploitasi’kan oleh orang lain melalui search engine.

Lupakan kisah awek tadi kerana ini tiada kena mengena dengan kisah awek tadi. Meh Khai cerita sikit pada hakikatnya mengapa kita tak patut marah jika gambar kita terpampang di sana-sini atas kesilapan kita sendiri. Boleh dikatakan 80% rakyat Malaysia yang mempunyai akaun di Myspace, Facebook dan Friendster adalah kaum wanita dan tahukah gambar-gambar mereka selalu di’ekploitasi’kan mungkin untuk keuntungan atau sekadar penyejuk mata. Well, lumrah alam manusia memang suka dengan perkara yang cantik dan comel dan kemungkinan gambar lelaki untuk digunakan dalam internet adalah kurang (bukan takde ye).

Perempuan ni dia punya rajin nak upload gambar dekat website-website sosial macam tu sangat tak terkawal. Adakalanya, ada wanita bertudung dan sedar mempamerkan rambut pada lelaki bukan mahram adalah dosa besar. Tapi apakah malang’nya nasib wanita seperti itu bila dia tiada kesedaran pulak bila di’internet. Habis gambar tak bertudung, baju lengan pendek, seluar pendek semuanya diupload ke dalam laman-laman sosial tadi. Hasilnya, dilihat oleh kaum lelaki bukan muhrim satu dunia tak sampai beberapa jam. Kalau macam tu, baik dia tak bertudung aje pergi shopping ye tak sebab belum tentu jumlah orang yang nampak rambut dia tu ramai macam yang memandang dalam internet.

Dan tahukah anda 99% rakyat Malaysia tidak pernah peduli dengan terms/conditions, disclaimer atau apa sahaja yang keluar semasa proses pendaftaran di web sosial sebegitu. Yang mereka tahu, agree dan agree aje la.. Tahukah korang disitu sebenarnya terkandung kata-kata disclaimer yang menolak saman-menyaman jika gambar-gambar korang yang terupload di website mereka tersebar melalui search engine Yahoo, Google atau yang sebagainya. So jangan pelik bagaimana orang lain boleh exploitasi gambar kita sendiri sedangkan kita sendiri tidak prihatin terhadap apa yang kita lakukan.

Jika gambar-gambar anda tersebar, elakkan kata-kata seperti tolong hormati hak privasi orang lain kerana selesai sahaja 100% gambar korang diupload di Myspace, Facebook atau Friendster dan disetkan untuk public, boleh dikatakan korang sendiri yang menjual diri untuk di’ekploitasi atau boleh dikatakan sendiri yang cari pasal.

Pssttt lagi: Orang kata nak tarik traffic ke blog untuk bulan ini adalah dengan menulis entri mengenai kes Elizabeth Wong. Agaknya kenapa Justkhai tak buat entri berkaitan gambar-gambar separuh bogel Elizabeth Wong tu ye? Yang sebenarnya, gambar-gambar tu pun Khai tak nengok lagi dan paling penting ianya berkaitan politik kotor parti yang lagi satu tu. So better dont la. Buang masa + traffic tak halal.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 3:05 am 19 February '09 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 2,296 views
Dalam kategori: Daily Craps, Istimewa, Lain-lain, Tergempar | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

62 Comments »

Comment by Merah&hitaM
2009-02-19 03:41:12

hurmm… betol ape ko cakap khai… kalo da uplod mmg abes la gambo2 tu kene eksploitasi oleh org2 yang tertentu… tak mustahil la gambar2 artis lani yang banyak tersebar berpakaian dan beraksi teruk2…so kepada smua awex2 yang tak mahu dijadikan mangsa, janganlah uplod gambar korang yang tak senonoh dipandang..sekian harap maklong…. 🙂

..
Comment by azizwan[dot]com
2009-02-19 04:11:13

adeh.. komen cecepat ni nk tunjukkan gravatar ke? mentang2 dah ada own gravatar. hahaha..

aku pun stuju gak dgn apa yg kau tulis tu khai.. dah sendiri sdekah pic tu kat tenet, jd dah tak wujud lg perkataan privasi itu :aie:

pngajarannya mdh je.. tak payah upload gambar masuk tenet klau nkkan privasi.. simpan dlm photo album sdh 🙂

psstt: kau femes ngalahkan artis, tu pasal pic kau boleh masuk kt media* 🙂

..
Comment by Khai
2009-02-19 05:09:07

pelik eh gravatar mamat tu.. hehe..

psstt: dalam 4 hari entri mengutuk aku tu terus jadi no 1 popular post kat website tu. Aku tegur je, menggelabah itu orang kasi padam (reset post views)..

siapakah orang itu? dia pembaca setia justkhai.. tunggu reply dari dia… hahaha.. percayalah.. (ataupun guna nama orang lain) 🙂

(Comments wont nest below this level)
Comment by Merah&hitaM
2009-02-19 16:44:13

ape yg pelik khai dengan gravatar aku..hehehe…
ko kenal ke tak Kill-Vearn… kalo tak kenal mesti tak penah baca komik misteri naga dulu..hahaha… ke zaman ko misteri naga da takde…hehehe…

cet azizwan perli aku la tuh…

psstt: jangan jual foto anda… ingatlah manusia2 yg tersayam… :bloody:

 
Comment by menteil
2009-02-19 18:39:43

hehe.. pestime tengok gravatar ko kat blog aku, aku dah suka..
cool beb..

kill-vearn.. hehe…

misteri naga salah satu peberet aku dulu nie..

tapi aku suka lagi watak baran… bapak dai.. cool beb!

 
 
 
 
Comment by darkmistress
2009-02-19 03:47:53

haha..sengal>>harap maklong

..
Comment by Merah&hitaM
2009-02-19 03:51:33

huhuhu..maklong aje leh harap..paklong tidak.. 🙂

..
 
 
Comment by JRY
2009-02-19 03:56:49

haha..betul la tu apa ko ckap.agree, agree dan agree.. mediafarklaya eh?haha

..
 
Comment by beliamuda
2009-02-19 04:05:39

memang menjadi bahan eksploitasi…

..
 
Comment by cidimidi
2009-02-19 04:43:26

o… hmmm

..
 
Comment by deennasour
2009-02-19 04:54:19

agak2 nya la khai, mana satu pompuan tu ek?
kui3.
tapi ok lah tu khai, dia tegoq penuh sopan santun. ada ciri2 gadis melayu di situ.

pendek kata, kalau takut dieksploitasi, tak yah le upload gambar kan? sendiri mau ingat la bila upload gambar~

..
Comment by Khai
2009-02-19 05:43:52

mana satu pun dia, pasti cun dan manis orangnya.. sbb dalam gambar tu semua cantik dan comel2 belaka..

ape pun deen, jgn salah faham pulak. Entri ni takde kaitan pun dgn gambar tu mahupun awek tu.. just memberi kesedaran pada yang lain agar hati2 bila nak upload gambar. takut2 jadi mangsa index by google plak.. hehehe

..
 
 
Comment by |1f34|-|1r3
2009-02-19 05:49:07

hehe..gambar aku takde kot merata2 tempat..gravatar pon kat blakang kepala jer nampak..haha..ko lak lg keji ! 🙂

..
Comment by Khai
2009-02-19 07:17:28

haha.. gambar Khai guna ni pastinya hanya sekadar hiasan.. gadis lonely la katekan.. hahaha 🙂

..
 
 
Comment by linoor
2009-02-19 06:32:32

salam..
pes time tau pasal gambo tu… 🙂
erm…
bg linoor la kan…
bak kate khai…
kalo dah set public…
so x salah la kalo diekplotasi kan…
hukhuk….
😉

..
 
Comment by gie
2009-02-19 06:34:00

kenape nak malu ye…aku tgk,semua org dalam gambar tu semua cantik2…

aku pun menunggu siapakah gerangan pompuan tersebut….kalau boleh,aku nak kenal… 🙂

..
 
Comment by ejdee
2009-02-19 07:31:42

khai emi ada entri pasal bahaya face book..maybe lebih kurang sama ngan entri khai hantar ni…mana taw berguna untuk diluar sana..hihi

+ ejdeejasmi.blogspot.com/2009/02/bahayanya-facebook.html

k check it out 😉

..
 
Comment by pelukispelan
2009-02-19 08:49:52

jaga la gambar kalian sebaiknya… 🙂

..
 
Comment by TipsGoda
2009-02-19 09:34:48

tu la..better jangan expose sangat picture on the net…ramai orang suka sangat expose picture in the net..even yg privates ones..

saper2 nak jadi stalker sekarang sangat la mudah..
nak tau si dia duduk mane?tengok profile
nak tau si dia rumah mane?tengok facebook
nak tau dia kat mana buat ape?follow twitter..

plus,ramai yg dah pandai gune photoshop..and kita pulak letak macam2 picture in internet…macam2 boleh berlaku bila semua unsur2 di atas digabungkan…

..
 
Comment by pcuserz
2009-02-19 09:45:52

ramai yang tak bace terms & conditions (T&C).
alasan sbb panjang berjela2.
yang service provider pon pandai,
buat T&C panjang2 pastu pakai ayat “aras tinggi” sape nk bace. (kadang2 gak aku bace)
so diorang tak advantage. =(

..
 
Comment by depurple
2009-02-19 09:49:23

betol, betol, betol.. 8)

..
 
Comment by babunmalaya
2009-02-19 10:25:46

babi la ko….cakap pasal islam apa la…gamba lucah ko bubuh..budak lagi ko jaga adik ko dulu sebelum ko nak bubuh gamba orang…ko tunjuk salah orang tapi ko macam sial…ingat tuhan la setiap mata melihat bertambah dosa ko…orang tu dah taubat napa kita nak malau kan dia lagi????

..
Comment by Khai
2009-02-19 17:31:17

ape saudara “tali barut mediafarklaya” mencarut-carut ni.. Mak ayah x ajar or tak sempat ajar?

gambar lucah ape ni? hahaha. Jaga adik? alamak takde adik plak nak jaga.. nak buat camne anak bongsu.

Orang mana yang dah taubat tu? nak malukan siapa? kesimpulannya, ape yang ko nak merepek sebearnya ni..

alahai.. 😀

..
 
Comment by x-po
2009-02-20 02:27:30

pic lucah?? ermmm ada ke? ke aku yg silap tgk? ke ko yg buta bro? hoho

..
Comment by x-po
2009-02-20 02:28:54

msg ni ditujukan kepada babun, bkn ko ye khai..hoho

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by Taufik SM
2009-02-19 10:49:29

khai cuba gi blog aku … ade gambar azizah mahzan ngan seorang mamat ni… ko rase gambo ni guna photoshop ke x atau direka dan bukannye betul ?? 😀 😀 😀

Khai says: Seperti yang terdapat di http://www.ohartis.com .. dan ianya betul. takde makna photoshop doo..

..
 
Comment by Miss Tira
2009-02-19 11:01:38

Salam.

No wonder the best friend and the boyfriend tak suka friendster/myspace/facebook etc ni and taknak join pun. Hee.. dan lecturer time kelas law pun ada lecture about etika penggunaan online social networking community ni sebagai berbahaya gitu dan dia tak galakkan especially if one day kami pilih perundangan sebagai profession. Laaagi bahaya.

Last time tira read newspaper, dia habaq mai cakap yang salah satu cara untuk unit perisikan US nak gather information about people ialah melalui laman-laman macam friendster dan sekaumnya jugak lah. Memang diorang leh ambil informasi kita sebab dah tertera kat privacy policy dia, macam ni:

“Except as explained herein, or where you are expressly informed otherwise, we do not sell, rent, share, trade or give away any of your personal information unless required by law or for the protection of your Membership.”

…tapi tak dijelaskannya tentang apa yang diperlukan oleh undang-undang dan apa maknanya untuk melindungi membership kita. Camtuh, dia leh pertikaikan if anything happens.

Sekadar berkongsi apa yg saya tahu. ^^ thankiess~ a very nice topic today! gratz khai! 😀

..
Comment by Khai
2009-02-19 17:33:00

betul! diorang nak buat kerja jahat belakang tabir, bukan kita tahu pun..

thanks Mis Tira.. 😉

..
 
 
Comment by fazrewl
2009-02-19 12:57:32

Agak2 kalu cari lelaki melayu, apa yang khai jumpa erk? :[

..
 
Comment by Eriyza
2009-02-19 13:02:16

Tuh laa jgn suka suki jer letak gambaq lam intenet. Sib baik laa Khai cuma iklankan tuk topik gadis melayu. Kalo org len superimposekan gambaq dorang ngan aksi len, tak ke haru. Huhuhu!!! 🙂

..
 
Comment by eda
2009-02-19 13:16:48

bagus la kalo owner gambar tu cakap baik.xder la nak marah2 or tuduh2kan.Nampaknyer mmg betullah Gadis melayu yang khai cr2 tu.heheh..

Pic2 lam web ni sebenonyer x selamat, thats way la kn hati2.letak pic yg elok2..yang tunggang langgang jgn la letak.Mybe der gak yg ‘saiko’…amek pic dr web…pastu simpan lam hp…wat g bomoh…uish..leh ke cam tu??alamak takula la plak… :[ arrggghh….TIDAK!!!

..
Comment by Khai
2009-02-19 17:34:09

Sah sah la boleh.. ada gambar, tahu nama.. bomohkan aje la.. haha.. itu kerja orang yg tak takut Tuhan.. tapi kerana cinta, semua pun tahu manusia sanggup buat apa saja.. so nak upload gambar lagi lepas ni? 😀

..
 
 
Comment by menteil
2009-02-19 13:24:36

aku sendiri pon tak suka upload gambar aku sesuka hati..
sebab takut jadi macam nie la…

aku pon pelik nape gadis2 suka upload gambar seksi2..
nak glemer?
harem!

..
Comment by menteil
2009-02-19 13:30:05

lupe nak tambah.. sama la macam gadis urut batin myspace kat blog aku tu…
mungkin jugak gambar dia dieksplotasi..

..
 
Comment by Khai
2009-02-19 17:36:04

sbb dalam dunia nyata, takde angle yg boleh sembunyikan keburukkan mereka.. dalam internet, leh amik gambar guna handphone dari angle2 terbaik.. kalau depan2, seksi ke seksa? :bloody:

..
Comment by menteil
2009-02-19 18:40:58

kalau lelaki seksa ar.. haha…

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by epul
2009-02-19 13:27:38

mmmm…….sobor jerlah

..
 
Comment by azleah
2009-02-19 14:31:38

oh. sendiri mau ingat aje la. pro and contra and renung diri sendiri, baik atau tak kita ni. huhu…

😀

..
 
Comment by Sweet Thinker
2009-02-19 16:29:24

gua rasa perempuan mmg comel dgn upload gmbr sbnr. tp tolong jgn upload gambar tepung ye. murah sgt.

..
 
Comment by anarm
2009-02-19 16:33:59

ni la bahayanye bergambar.. tambah lak kalau gambar tu dibawak jumpa bomoh.. lg la seram.. ntah2 disantaunya bagi anu dok kat dahi.. gelabah la takleh kuar bilik… hahahaha!!

ape aku merepek ni setaaaannn :o:

..
Comment by ejardkethot
2009-02-20 08:16:47

wooo….ini menakutkan….mtk simpang laa … :[

..
 
 
Comment by wan
2009-02-19 18:15:05

yeah aku stuju dgn ko bro khai..
tapi pesal ada sorang mamat tu carut2 kat ko lak bro?
siap soh jaga adik plak, seorang yang ambil berat tu..hahhaa 🙂

..
Comment by Khai
2009-02-19 18:34:25

hahaha.. itulah.. dah takde point.. maki hamun je la yg mampu hilangkan sakit hati dia.. dah namanya orang bodoh.. ops! terlebih sudey 🙂

..
 
 
Comment by miss kaka
2009-02-19 21:58:07

apa yg awk ckp mmg btol..
sy sndri kdg2 t’babas letak pic..
tp bkn pic yg seksi-seksa la..
klau bleh avoid pi yg jelas menunjukkan wajah kita..
klau bleh gak krgkan ltk pic yg kita sesorg je..
org sng nak eksploitasikan..
agree?
pstt: pringatan utk girl outside n me too..

..
 
Comment by miss kaka
2009-02-19 22:02:36

n lawa la web awk with dis new change,..
yg kat dialog ats tu slh eja ke *penanyi*???
n napa khai still bagi link ke gmbr awek2 tu..
kira sama je cam x buang..
sian kt awek tu..
kan dia mtk buang trus kan..

..
Comment by Khai
2009-02-19 23:12:02

miss kaka.. aiseh x perasan la salah ejaan.. haha.. nanti khai tukar (malasnyee lah hai)..

Erk, pasal link awek tu, khai tak paparkan.. just link so nak nengok sila click..

awek tu cuma cakap dia x suka gambar dia tu dipaparkan dalam entri blog khai.. bukan bermaksud tak boleh langsung nak tunjuk..

Khai tunjuk supaya lebih memudahkan entri ni untuk difahami.. :8

..
Comment by miss kaka
2009-02-20 21:41:17

ouwh,, awek tu ckp cmtu ek..
ok la gtu gak..
skdr pandangan..

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Comment by obefiend
2009-02-19 22:39:04

i think most people fail to realise that the pictures posted on the web usually falls under fair use. That is why major image companies put huge ass watermarks on their pictures i.e getty images and X17.com. it pays to know your IP rights! ha ha

so in essence the girl mention in thisentry does not have the right to ask you to take the pciture down. there is no such precedence to do it. you can only have that right if you pay the yearly fees to IPO if i am not mistaken.

but i applaud you for doing it anyway because we are suppose to be melayu. bangsa beradap who respects other people’s space.bukan bangsa hina yang lebih yahudi dari yahudi

yeahhhhhhh

..
Comment by Khai
2009-02-19 23:13:03

Hehe.. thanks bro..

dan undang2 dunia mmg byk songeh sebenarnya.. :love:

..
 
 
Comment by x-po
2009-02-20 02:20:30

itu la pmpn..pic sndiri xmau jg, ps2 bila tersebar, mula la terhegeh2..tp bg aku dlm kes ni, sme je klu ltk dlm fs ke, ms ke, facebook, tu dh dikire pic korang dh tersebar la…sndiri mau ingt la..

p/s: pic kt mybloglog bkn pic aku..hoho pic pmpn mana ntah aku amik

..
 
Comment by aman
2009-02-20 02:22:10

hoho…gambar aku kat frenster cuma tiga jer, kat facebook satu, kat twitter satu, kat myspace satu. Haha.

..
 
Comment by catzer
2009-02-20 03:57:17

Apa salahnya watermark kan then marketing free tu..itulah tak baca term social site..amik sebijik..khai aku nak exploitasi pic ko..meh meh :p

..
Comment by spatt
2009-02-24 19:33:29

watermark leh buang cik kak catzer…hehe
tp aku xreti bab2 grafik ni.huhu
seriusly, aku antara orang yang xkan amik peduli pasal terms n condition tu sume..
nasib aku dah x aktif kat myspace ngan frenster…hoho

..
 
 
Comment by ejardkethot
2009-02-20 08:23:36

heeeeeee…
nie mula rasa nk delete gmbo2 kt fs nie…huhuhu :aie:

..
Comment by Khai
2009-02-20 11:59:49

kalau nak upload pun, consider 2 3 pic sudah sebenarnya. Asalkan orang yg nak kenal korang tu tahu siapa korang.. itu saja kan?

wonder ngan budak2 perempuan skang ni.. tahu la ada handphone.. angel yang sama je semua gambar dia. Paling tak tahan, upload berpuluh2 gambar dgn angel camera webcam.. WTF la.. sepesen je semua.. eehee :-[)

..
 
 
Comment by hydir
2009-02-20 15:48:26

heh..jgn upload yg bukan2 kat internet sbb pakcik google bekerja amat bagus….

Upload gmbr biskut ker…bunga ker…
ni sibuk add2 dlm FS, FB dan MS tapi bukannya kenal pon … ota jer banyak…tu yg belum kira menyamar lagi tu …

[err … justkhai … ada berani taruk pic sendiri? .. miahahahahaha 🙂 ]

..
Comment by Khai
2009-03-24 18:34:51

carik la dalam internet ni.. berlambak.. hehe.. tapi korang x kan tahu yg itu owner blog justkhai. jeng3..

..
 
 
Comment by Azman Ishak
2009-02-20 19:35:20

hahaha… kes super imnposter <– uik betoi ke cam ni.
pasal tuh ar aku kalau boleh tak mo publish muke
kat internet. hahaha… *tak pe aku sedar aku tak semacho
Macho Man ataupon Justin Timberlake. miahaha~

Paling aku suke… masuk “Kedai Gambar” yang ade dalam
PC, lepas tuh, kasik effect water color, then kasik blur.
Selamat hidup, kalau depa nak alter pon, lantak ar…
bukan orang lain kenai pon… image dah blur~ :bloody:

..
 
Comment by ryzand
2009-02-21 03:08:06

fuh nasib letak gambar2 yg baik2 belaka jer
tp sapa nak eksploitasi gambar janta mcm aku
hehehehe…… 😉

..
 
Comment by pISyEk
2009-03-13 11:00:42

ntah pape la… tapi tuk peringatan korg sume… facebook dah up sikit die nye database…

pape yg korg taruk dlm profile tuh xkn hlg walaupon akaun da di-delete…

harap maklum… 8)

..
 
Comment by Acul
2009-09-12 14:32:18

yap ko mmg betul… dah besepah aku tgk gmbr2 seksi, n gmbr siap sekatil ngn bf lg ade yg diorg upload. x sedar ke yg gmbr2 tu kalo jatuh di tgn org yg x bertanggungjwb? (cam aku wakaka)

silap2 gmbr seksi korang tu dibogelkan tau a… dah jadi citer lain. pastu sibuk2 nk menagis n marah walhal salah sendr

..
 
Comment by FlaiR
2010-08-19 11:19:31

ni menghina binatang kucing ke hah..
haiwan kesayangan nabi

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?