Tips jika mahu menjadi Top Malaysian Blogger

Salam all. Izinkan Khai publish artikel ni dengan menggunakan ayat “kau”, “aku” dan sebagainya instead of “khai” dan “korang”. Anggaplah ini artikel dari seorang sahabat buat sahabatnya. Ada orang cakap blog Justkhai ni macam blog gay. Sebabnya owner dia gelarkan diri sebagai “khai” instead of “aku” macam blog yang lain. Memang mentaliti paling bangang dari orang yang bangang (siapa makan karipap dia yang terasa intinya). Hehehe. Kenapa Khai tulis macam tu akan dijelaskan dalam artikel akan datang bagi memuaskan hati pihak-pihak yang bangang itu tadi. Jangan terasa hati ye?

Ok kembali untuk artikel “Top Malaysian Blogger” ni atau bahasa member-member “Blog Malaysia Paling Popular“. Guna aku kau ni ye. Jangan terasa macam bukan berada di Justkhai pulak? So lebih senang si copy paste buat kerja tanpa perlu edit nama “Khai” tu dengan nama dia. Hehehe. (more…)

Posted on 5 November '09 by , under Blog, Tutorial. 170 Comments.

Oh! Jangan marah bila gambar di’ekploitasi

Berita Panas!
Gambar Bogel Elizabeth Wong Adun Bukit Lanjan


Khai terbaca satu respon di Justkhai yang berbunyi…

salam khai….leh tak khai tukar gambar sekumpulan wanita kat blog khai ni….coz gambar tu tak sesuai untuk blog khai…saya adalah salah seorang wanita dalam gambar tu….tak suka dan tak selesa gambar saya orang siar macam tu…macam mana khai leh dapat gambar tu yer…coz saya tak pernah bagi gambar tu kat orang…dan gambar tu hak peribadi saya….malu nyer….harap sangat khai faham…maaf atas segala ketidakpuasan hati.

Ini gambar yang dimaksudkan.. {melayu.jpg”>click here}

Dan sebagai menghormati gadis itu yang penuh sopan berbahasa meminta gambar dia dan kawan-kawan’nya dikeluarkan, Khai tukarkan dengan gambar yang lain. Maaf kepada gadis tersebut. Hakikatnya, gambar tersebut Khai ambil hasil dari carian di Google Images. Search sahaja “gadis melayu” dan lihat hasil search di beberapa page, akan keluar gambar itu entah darimana puncanya Google grab.

Ialah kan, gambar yang kita dapat di Google misal’nya ni kita perlu ingat, bukan milik Google, tapi ada owner dia yang kadang-kadang tak tahu menahu yang mereka telah di’ekploitasi’kan oleh orang lain melalui search engine.

Lupakan kisah awek tadi kerana ini tiada kena mengena dengan kisah awek tadi. Meh Khai cerita sikit pada hakikatnya mengapa kita tak patut marah jika gambar kita terpampang di sana-sini atas kesilapan kita sendiri. Boleh dikatakan 80% rakyat Malaysia yang mempunyai akaun di Myspace, Facebook dan Friendster adalah kaum wanita dan tahukah gambar-gambar mereka selalu di’ekploitasi’kan mungkin untuk keuntungan atau sekadar penyejuk mata. Well, lumrah alam manusia memang suka dengan perkara yang cantik dan comel dan kemungkinan gambar lelaki untuk digunakan dalam internet adalah kurang (bukan takde ye).

Perempuan ni dia punya rajin nak upload gambar dekat website-website sosial macam tu sangat tak terkawal. Adakalanya, ada wanita bertudung dan sedar mempamerkan rambut pada lelaki bukan mahram adalah dosa besar. Tapi apakah malang’nya nasib wanita seperti itu bila (more…)

Posted on 19 February '09 by , under Daily Craps, Istimewa, Lain-lain, Tergempar. 62 Comments.