Kepentingan Facebook kepada Blogger

438 views | Hantar ke Twitter! | Cetak Artikel Ini


Entri ini ringkas (err, insyaAllah..). Sekadar nak mengingatkan atau mungkin juga berkongsi kepentingan Facebook kepada blogger. Selain SEO whatsoever yang dah banyak kali korang baca atau mungkin dah pakar pun, satu lagi yang lebih penting adalah tahap kepenggunaan korang terhadap Facebook.

Benar, Facebook di bina oleh orang Yahudi tapi bukan Zionis dan terpulang la kalau ada yang nak boikot Facebook whatsoever. Tapi untuk Khai, selagi benda tu memberi keuntungan pada diri Khai, Khai akan gunakan sebaik mungkin. Facebook kaya dari apa? Iklan tentunya dan apps diorang. So jangan klik iklan kat sana atau jangan tempah iklan di Facebook dan boleh main apps tapi jangan sampai keluar duit beli chip point dan sebagainya. Cukup setakat itu kalau nak boikot.

Berkata mengenai kepentingan Facebook kepada blogger, first of all korang memerlukan Facebook untuk berinteraksi dengan kawan-kawan dan pembaca setia blog korang (followers la tu). Kan lagi kacak bila followers boleh berinteraksi dengan korang atau tanya apa-apa soalan dengan cara termudah melalui Facebook compare to email or contact form. Boring dah kot cara tu. Tak mesra pembaca langsung.

Keduanya, kalau korang jadikan blogging sebagai hobi mungkin masa korang agak pack dengan benda-benda yang korang minat dan terpaksa bila bos suruh buat. Tapi bila korang jadikan blogging dan freelance sebagai kerjaya utama, maka’nya korang kena belajar untuk punctual dalam kerja (since korang bos koranglah pencacai) dan korang perlukan Facebook untuk halang rasa boring tu dari datang. So selang seli kerja dan Facebook nyata lebih menarik dan membuatkan korang lebih produktif. Macam korang tengah buat kerja sambil borak-borak la kiranya tapi dalam suasana yang tidak bising dan serabut. Ibarat kata-kata seorang perokok yang memerlukan rokok untuk hilangkan boring, so korang kalau tak merokok jadikan Facebook untuk hilangkan boring dari buat satu kerja yang sama hari-hari.


Ketiga’nya, ni point utama. Facebook Fan Page lagi la sangat penting. Untuk Oh! Media Network {http://ohmed1a.com}, Khai dah create fan page khas untuk followers website LIKES. Ini kali kedua Khai create sebab yang awal-awal dulu tu dah kena banned atas masalah tertentu. Berkat kesabaran dan sifat yang tak pernah kenal erti putus asa, akhirnya fan page terbaru ni dah ada hampir 30 ribu ahli (ketika entri ini ditulis) dan semakin meningkat dari hari ke hari.

Since kebanyakkan pengguna internet akan buka Facebook dulu lepas je on pc diorang compare dengan feed-reader, email dan sebagainya, makanya lebih baik kita gunakan Facebook secara maksimum untuk mempromosikan web. Bila follower fan page korang dah tinggi (contohnya Khai dah 30K followers), so boleh consider secara kasar 50% dari jumlah itu akan masuk ke website korang bila korang post sebarang artikel baru kat Fan Page. Jadi dalam sehari, at least, 15 ribu unique hits dah memecah masuk blog korang dan dari situ dah cukup buat duit iklan korang mencurah macam air (sekarang nampak di mana logik’nya?).


Teknik ini lebih menarik dan meriah sangat-sangat serta boleh dikatakan “buat duit melalui Facebook” berbanding korang join benda pelik “Login Facebook dapat RM100” kepada hotak dia berjambul. Baik korang join “Korek Hidung dapat RM100” je. Hehe. Untuk yang masih tidak mempunyai fan page sendiri, pergi buat sekarang dan jangan bertangguh takut nanti ketinggalan jauh. Selamat mencuba ye? Hehehe.

Addition:
FB Page registration form.

Bookmark entri ini

Bookmark

Boleh print kalau nak

 Print Artikel Ini.

Ditulis pada 3:48 pm 5 August '10 dan pastinya oleh . Siape lagi? | 438 views
Dalam kategori: Blog, Tutorial | Tweet This!

Eat This Google!: , , , , , , , , , , , , , , ,


RSS feed | Trackback URI

41 Comments »

Comment by Alon
2010-08-05 15:51:55

info πŸ™‚
bgus tol ko nie khai 8)

..
 
Comment by aizuddin
2010-08-05 16:07:37

sebenarnya facebook banyak lagi kelebihan..kawan2 lama semua boleh jumpa balik..sebab tu aku boikot facebook macam khai cakap..tak klik iklan n addict dgn app diorang sangat 😎

..
 
Comment by Anarm
2010-08-05 16:14:16

iklan facebook tak semestinye dgn klik je kot.. view pn dh kira menyumbang tu.. ekekekke.. πŸ™‚

malas plak nk aktifkan fan page.. huhu

..
 
Comment by Khai
2010-08-05 16:14:22

itu kelebihan dari segi persahabatan dan kekeluargaan.. paling suka bila jumpa cikgu2 time zaman sekolah dulu kat Facebook.. hehe..

Err, paling kecewa bila cari awek masa zaman skolah dulu tak jumpa2.. hahaha πŸ™‚

..
 
Comment by serol
2010-08-05 16:29:02

facebook pun sekarang dah byk diguna untuk proecss sign up dalam certain2 website. cth mcm formspring, alexa, dll..

Tapi dari segi blog, 50% of aku punya visitors mmg dtg dari fb. Kawan2 la jugak.. πŸ˜€ n diorg pun dah tau aku ni blogger.tp tak tegar sgt la..hehe..

..
 
Comment by menteil
2010-08-05 16:29:53

yep.. aku ramai jumpa kawan aku balik dengan fb nie..
*menjual pon syok guna fb.. =)

..
 
Comment by fina fento
2010-08-05 17:11:28

blog tak femes kot nk buat fanpage

>__<

..
 
Comment by Meow
2010-08-05 17:58:33

setiap blog mesti kena ada fan page utk blog mereka… πŸ™‚

..
 
Comment by fahmi ibrahim
2010-08-05 19:01:33

referrer tertinggi blog aku dari facebook. Sebab slalu publish post kat situ. Lagi satu facebook ni bukan boleh jumpa kawan2 lama je.. cikgu sekolah rendah pun ada. Tak kira usia, tak kira umur

..
 
Comment by karim
2010-08-05 19:11:11

@ fina fento: takkan nak tunggu femes baru nak ada fan page sedangkan kita nak dapatkan visitors dari situ.

@Meow: apa2 pun atas tuan punya jugak rajin ke malas.

..
 
Comment by ejardkethot
2010-08-05 20:12:23

yeahh!!~ dah la tu..siap berebut lagik nk komen first…!!
oh media dah hebat la skunk khai!! im proud of u πŸ˜€

..
 
Comment by afiq aiman
2010-08-05 20:36:11

aku pun ada fan page but still not gempak…adess sabar2

..
 
Comment by Evo
2010-08-05 20:50:23

Aku dulu ingat Facebook tak penting, tapi last aku buka jugak akaun Facebook, rupa2nya banyak benda yang aku boleh guna, khususnya untuk kepentingan bagi mempromosikan blog.

..
 
Comment by aliffcullen
2010-08-05 21:11:01

sokong sangat-sangat… facebook dah pelbagai… terlalu advanced dalam segala… sekarang baru dibina facebook phone call.. haa.. untuk pengguna 3g, wifi, boleh try… cuma data charge yang dikenakan…. canggih tak? canggih tak??

..
 
Comment by Rastamat
2010-08-06 02:25:57

Aku takde facebook..
sekian..

..
 
Comment by TarmiziShukri
2010-08-06 02:26:28

lepas aku buat fan page kat fb, jumlah mmg mencanak naik.. x perlu tunggu blog fames or tak, aslkan content menarik, org akan baca 8)

..
 
Comment by safwan
2010-08-06 09:59:26

ade gak fan page korek hidung dpt rm100…huhu…. 8)

..
 
Comment by Mets2u
2010-08-06 10:05:46

Baru nak berjinak-jinak ngan fb nie…hehehe..thanx khai diatas perkongsian di atas…

nak untung kena la belajar ngan orang yang selalu buat untung..

..
 
2010-08-06 11:25:14

info terbaik khai….^^ 8)

..
 
Comment by zool
2010-08-06 12:51:58

Memang terbestlah ..
Memang selalu guna kan fb utk cari kawan lama n kawan baru

..
 
Comment by hello
2010-08-06 14:55:54

oh! kerana facebook aku digelar loser sejati…. sob…sob…sob… … :-[)

..
 
Comment by naem
2010-08-06 15:06:50

oyeah..nice n3..tq bro πŸ™‚

..
 
Comment by Arm
2010-08-06 15:24:14

Waa..betul gak tue…nak cuba ler nnti buat fan page..

..
 
Comment by Hisham
2010-08-07 01:35:47

Apa2 pun oh media kelolaan ko ni mmg yg terbaek..aku saloot kat ko..

..
 
Comment by Dakjaat
2010-08-08 02:00:57

perlu ke fans page? kalau blogger cam ko takpe.. haha! kalau blogger ‘baru nak hidup’ bak kata M.. kahkahkah! takyah la.. act si M ni pun baru nak hidup… haha! berlagak giler babi. benci aku. hahaha! πŸ˜› (kawan lu gak khai..)

ade banyak dah page bloggers kat facebook, rata2nya buat dan tinggal, so fans pun rasa bosan gak lagi2 bila takde update langsung. baik buat page komuniti.. πŸ˜€

meh2.. jenguk page community BLOGGER’S MALAYSIA di Facebook. πŸ™‚

..
 
Comment by Dakjaat
2010-08-08 02:07:15

ade page pun takde guna gak kalau tak update selalu.. ade orang buat lepas tu tinggal. hanya dibiarkan.. utk ping blog jek.. rugi2.. :o:

..
 
Comment by fiD
2010-08-08 11:36:25

sekarang pun dah trend e-bisnes gune FB, πŸ™‚ macam aku la khai…. heee…

so sape2 nak beli contact lens ready stock, meh jemput blog aku.. -promote sikit ea khai- 8)

..
 
Comment by nik
2010-08-08 12:42:42

tunggu blog popular baru wat fan page 8)

..
 
Comment by FiNΓͺ
2010-08-08 17:08:10

Ermm.. :oups:
Aku smpai skrg xde FB..sbbnyer psal entri Khai la.
Yg mengatakn Zurkerberg guna FB utk mnbnuh rakyat Palestine.
So,aku jdi konpius..then langsung Xbt FB trus.
Any komen?
Lagipun aku X HOT mcm Khai.. πŸ™‚

..
 
Comment by Anip
2010-08-08 18:24:01

wah..tips yang menarik kot…
lagi raman join kite punyer fan,
lg ramai org buke blog kite..
maka tiap2 ari..org dtg jenguk la..huh!..
kene cube nie.. πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚

..
 
Comment by Shidi
2010-08-08 18:58:33

keyword: RAJIN

kalo malas mcm aku, xde maknanya..
msa brsemangat je bru post entry,
msa bz ngn assignments, jeling pn x blog tu..
klo korang sbg readers pn, konpem blah kn? hakhak :aie:

..
 
Comment by kisahsensasi
2010-08-10 06:35:53

Memang banyak sangat group yang pelik dan melampau dalam FB nie…. cuma ianya adalah cara yang lebih praktikal untuk berkomukasi masa skang nie….. ;-p

..
 
Comment by mrnamie
2010-08-10 11:33:17

btol khai.. macam blogger newbie macam aku ni, kebanyakan trafik datang dari facebook la.. sebab tu kena rajin share kan link2 blog aku kat facebook.. nak harap trafik datang sendiri susah sb orang tak kenal pun aku … hukhuk

..
 
Comment by nursarah
2010-08-14 14:00:48

jangan boikot membuta tuli saja, guna Facebook masih ok kalau kena cara dan gaya. still ada manfaatnya.

tapi ramai juga yg salah guna. sampai jadik medium ‘bergaduh’. log in FB dapat RM100 paling tak munasabah. lol

..
 
Comment by syahrilhafiz
2010-08-15 06:04:27

haha..cadangan yg baik..
korek hdung dapat rm 100.
ok lagi tu no.. πŸ™‚

..
 
Comment by Aunty Yin
2010-08-17 08:30:14

>>> “paling kecewa bila cari awek masa zaman skolah dulu tak jumpa2……..? ”
hmmm…. betul ni…. ayt ni ade menyebabkn tinge sedara d tarik x….? hihi…. tarik manje je la… tahu “dia” kn kesukanan…. πŸ˜‰

..
 
Comment by nik
2010-08-21 15:09:38

haha.
akan ku buat bila sampai masanya πŸ™‚
btw khai aku dah self-hosted 8)
one step broken

..
 
Comment by denaihati
2010-09-22 07:17:44

Buat masa ini aku memang tak ada masa nak layan game kat FB ni. Tujuan aku join FB mudah iaitu nak berinteraksi, marketing blog dan produk dan juga berjumpa dengan kawan2 lama.

..
 
Comment by MuJE
2010-10-23 05:55:07

kalau hantar mesej kat phone lambat gile nak reply. tapi hantar kat wall fb sepantas kilat jer reply! facebook oh facebook!

..
 
Comment by naimhalel
2012-06-16 10:28:23

saya setuju dgn kata khai..setiap org lps on pc @ laptop mesti sign in fb dulu….x ketinggalan gak la saya pun mcm tu πŸ™‚

..
 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Your URL
Your Comment (smaller size | larger size)

Trackback responses to this post

Apa Entri sebelum dan selepas entri ini?