Blogger Jalanan ke Blogger Aircond

blogger-jalanan

Hi guys. Disebabkan dah takde apa kerja lagi nak buat, ini masa paling sesuai untuk update Justkhai. Tak tahu nak update apa. Ada lagi ke orang yang nak baca Justkhai ni? Hehe. Hope ada lagi la yang sudi membaca walau dah beberapa minggu kecundang tanpa update. Artikel kali ni lebih kepada personal, sekadar nak mencari mood untuk kembali menulis blog ini

Khai sebenarnya takde la busy mana, cuma saja buat-buat busy. Dengan buat-buat busy, kita akan mengisi setiap kelapangan masa yang ada dengan sesuatu yang bermakna dan berguna. Orang kata, “busy is a good problem”. Ya memang betul lah tu.

Dari blogger jalanan ke blogger aircond.

Maknanya, dulu Khai adalah blogger yang boleh online di mana-mana sahaja Khai suka tapi sekarang dah ada office sendiri. Oh! Media kini alhamdulillah, dah lebih meluas dari dulu dan kini dah ada beberapa krew yang bekerja kerana sayangkan jenama ini. Ada yang rasmi, ada yang sementara. Kena lihat dulu bagaimana prestasi mereka. Dulunya, kita try untuk push online market, tapi sekarang kita try untuk push offline market pula. Dengan lebih ramai kakitangan ni, satu sahaja harapan agar jenama ini dapat berdiri lebih gah dan bukan masih ditahap yang sama sahaja. (more…)

Posted on 8 October '11 by , under Hidup Khai. 36 Comments.

Kepentingan Facebook kepada Blogger


Entri ini ringkas (err, insyaAllah..). Sekadar nak mengingatkan atau mungkin juga berkongsi kepentingan Facebook kepada blogger. Selain SEO whatsoever yang dah banyak kali korang baca atau mungkin dah pakar pun, satu lagi yang lebih penting adalah tahap kepenggunaan korang terhadap Facebook.

Benar, Facebook di bina oleh orang Yahudi tapi bukan Zionis dan terpulang la kalau ada yang nak boikot Facebook whatsoever. Tapi untuk Khai, selagi benda tu memberi keuntungan pada diri Khai, Khai akan gunakan sebaik mungkin. Facebook kaya dari apa? Iklan tentunya dan apps diorang. So jangan klik iklan kat sana atau jangan tempah iklan di Facebook dan boleh main apps tapi jangan sampai keluar duit beli chip point dan sebagainya. Cukup setakat itu kalau nak boikot.

Berkata mengenai kepentingan Facebook kepada blogger, first of all korang memerlukan Facebook untuk berinteraksi dengan kawan-kawan dan pembaca setia blog korang (followers la tu). Kan lagi kacak bila followers boleh berinteraksi dengan korang atau tanya apa-apa soalan dengan cara termudah melalui Facebook compare to email or contact form. Boring dah kot cara tu. Tak mesra pembaca langsung.

Keduanya, (more…)

Posted on 5 August '10 by , under Blog, Tutorial. 41 Comments.