Dah Kahwin, Yay!

Perjalanan blog ini nampaknya terlalu banyak catatan kehidupan seorang Khai. Bermula dari Khai masuk belajar di universiti dahulu tension dengan assignment, mula belajar bercinta, mula mengenal erti sebuah kerjaya, jatuh bangun, putus cinta, putus harapan, jumpa pengganti dan pada artikel ini, semua itu sampai ke penghujungnya. Kisah-kisah yang tidak akan bermula semula melainkan segalanya akan bermula dengan kisah baru seorang lelaki yang mencuba untuk menjadi seorang suami yang terbaik di dunia.

justkhai-khai-eifa-nikah

Alhamdulillah, hari ini dah dua minggu lebih Khai hidup bergelar seorang suami kepada si cantik manis pilihan hati, isteriku yang tersayang. Perkenalan kurang 2 tahun telah diikat dengan status tunangan orang dan 8 bulan kemudiannya, disatukan menjadi pasangan yang diredhai Allah. Well, mestilah sekali lafaz aje kan? Hahaha. Kata orang, kejayaan seoarang suami bermula dengan sekali lafaz di majlis pernikahannya. Eh? Ah lantaklah yang penting aku sekali lafaz je. Hahaha! YAY!

justkhai-khai-eifa-nikah-2

602221_10200445176034878_896146637_n

Isk, saya sangatlah tak suka naik pelamin. Kalau boleh takyah pelamin pun takpe tau.. Fuuu..

justkhai-khai-eifa-nikah-3

Bini ambe sebelum akad nikah..

Ini antara gambar hantaran (hadiah) dari kedua-dua belah pihak. Pihak lelaki dengan tema hitam putih dan perempuan dengan tema biru keemasan. Si dia tak kasi upload gambar hantaran ni, tapi Khai nak upload juga sebagai tanda kenangan kepada diri Khai sendiri. Itulah motifnya kewujudan blog ini pun pada asalnya. Hehe. (more…)

Posted on 13 February '13 by , under Hidup Khai, Istimewa. 119 Comments.

First World Problem: Idea

Selalu idea datang bila tengah mandi kan? Tak pun masa tengah duduk membuang air besar. Separuh orang masa tengah solat (kes solat tak kusyuk la tu, haha). Kalau laptop ni kalis air dah lama aku bawak masuk bilik mandi dan blogging time mandi sambil perah otak untuk buat apa-apa yang boleh mendatangkan hasil. Tapi selalu masalah yang datang, tak tahu nak start mana (kononnya banyak sangat idea) sampai lepas tu satu pun tak jalan.

Rasanya “first world problem” ni semua orang pun ada rasa antara sedar dan tidak je. Jadi agaknya apa jalan penyelesaian dia? Pada aku kalau ikut cara aku sendiri (setiap orang dengan cara berbeza), aku akan letak satu benda sebagai yang utama atau bak kata orang putih, priority. Kalau jenis yang malas nak mencatat macam aku ni (kononnya semua benda boleh save dalam kepala, ceh!), memang elok sangatlah set aje otak tu dengan priority mana yang nak jalan dulu. Ada nombor satu, dua, tiga dan seterusnya.

So lepas satu dah selesai, beralih kepada nombor dua. Lepas tu terus kepada nombor 3 pula dan seterusnya. Paling penting kena ada jadual la kot lagi-lagi kalau kerja sendiri ni. Anda boss, anda juga kuli kan? Hehe. Macam Khai ada jadual tertampal di dinding tapi nak ikutnya tu bukanlah senang sebab waktu yang kita jalani setiap hari tu pasti ada perubahan. Tapi paling tidak ada juga panduan untuk diikuti. Jadi kenalah pandai-pandai uruskan.

Tapi bila dah dapat dan tunaikan list tu, jangan lupa untuk pecahkan pula antara ibadah, kerja dan hal peribadi. Kalau ikutkan semuanya tu dah kira ibadah dah kan tapi tentunya tetap ada keutamaan? So nak hidup kenalah pandai-pandai. Tak pandai bawa diri ke laut lah gamaknya nanti. Bak kata pepatah yang aku nak tulis pun dah malas sebenarnya sebab dah cliché sangat dah so aku ubahlah sikit ikut suka hati aku yang lebih kurang berbunyi begini, Jangan yang sepak tak kena, yang tendang melantun ke muka sendiri. Eh, ada ala-ala macam yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran tak? Ah lantak lah! Haha.

BLABLABLA!! bala bala! (more…)

Posted on 1 September '12 by , under Motivasi. 14 Comments.