Bila Atuk Khai nak Sambung Degree


Hahaha! Hahahaha!! Tak tahu kenapa tiba-tiba rasa nak gelak. Dah bengong kot kepala otak ni. Haish!! Entahlah. Kadang-kadang tu saja gelakkan diri sendiri bila rasa malas ya rabbi yang tak pernah dirasai selama ini. Hidup pulak rasa macam kosong je. Lately, segalanya macam ada yang tak kena je. Rasa macam bodoh je nak teruskan hidup. Kadang-kadang mula la fikir bukan-bukan. Dalam hati tertanya, ada orang bomoh aku ke? Duh!!

Kalau nak tahu la kan, family Khai dari dulu sampai sekarang memang terkenal dengan mangsa bomoh dan sihir jahat orang ni. Ada je orang dengki itu dan ini. Lepas berubat, dia tambah power lagi. Kadang-kadang sebab daun pokok angin tiup masuk area rumah sebelah pun, sanggup orang sebelah tu buat kerja terlaknat. Macam tak masuk dek akal. Dunia memang pelik bila kita sentiasa cuba nak baik dengan orang, tapi orang sentiasa tak pernah nak menghargai.

Khai sekarang ada kat Pantai Dalam dalam proses untuk buat Degree. Khai taknak la lambat-lambat sambung study ni kan sebab ramai member dah mula nak sambung. Paling taknak kalau Khai dah mula kerja sekarang, nanti diorang sure buat muka kerek dengan ayat yang ala-ala bunyinya macam ni. “Ala.. Kau kerja setakat Diploma je apa barang. Gua ada Degree dowh! Peduli apa gaji ko byk mana pun. Tapi mana nak setanding aku yang dah Degree ni!”.

Heh! Itu baru diorang dapat Degree. Belum Master atau PhD. Mahu bernanah telinga ni menahan kata-kata manusia sindrom Azwan Ali ni kan. Tapi ok juga Khai ber’imiginasi macam ni at least dari takde rasa nak sambung belajar, terus rasa nak sambung belajar. Kira semua ni ibarat cemburu yang bertempat la kan. Pihak University dah call untuk confirm’kan kemasukkan. Isnin ni busy sikit sebab nak uruskan soal pinjaman yang sure 70% dari pinjaman tu akan lebih kepada enjoy. Ala student biasa la tu. Ada member Khai dulu, kecoh handphone dia sorang je la yang canggih-manggih dulu. Lepas tu ada member sorang lagi kantoikan yang dia beli guna duit PTPTN. Hah! Merah padam muka. Siap pesan lagi jangan kasitahu mak dia. Biar pecah di bontot, jangan pecah di mulut katanya. Ah sudaa! Gay upanya.. hehehe. Fuh, rasa nak lempang live je kat situ kan. Nasib anak orang. Kalau anak orang-orang, dah lama dah. lol! (more…)

Posted on 13 June '09 by , under Hidup Khai. 70 Comments.

Sepi~

[audio:sepi.mp3]
Play audio sambil baca entri pun best.. Hehe

Tak banyak lagu di dunia ini yang mampu buat air mata ini berlinang dan mengalir deras. Tetapi lagu dari Soundtrack Sepi di atas ni betul-betul menyentuh jiwa. Menusuk ke kalbu hingga memadam kejantanan yang ada pada diri aku. Biarlah orang nak kata aku pondan sekalipun, dah memang aku jenis lelaki yang teramat-amat sentimental. Lelaki yang punya jiwa yang teramat-amat lembut seperti tisu.

Aku punya duit, aku punya keluarga yang sayangkan aku, aku punya handphone canggih, aku punya laptop canggih, aku punya kawan-kawan yang baik dan aku punya segalanya. Syukur Alhamdulillah. Cuma satu, aku kehilangan sesuatu yang dulunya menjadi pelengkap dalam hidup aku.

Kehidupan harian aku kini berubah. Jika dulu setiap pagi pasti ada seseorang yang akan kejutkan. Begitu juga sebelum tidur. Dulu aku sering menerima SMS yang amat jarang aku balas. Aku pernah katakan yang aku bosan pada dia. Bila dia memerlukan aku, aku tak pernah ada di sisi dia. Bila dia ada masalah, aku sering memberikan alasan banyak kerja dan jarak jauh untuk aku ke sana. Padahal Cyberjaya ke Klang bukanlah jauh mana. Bila dia call aku, aku seringkali memberikan macam-macam alasan untuk memutuskan talian. Aku lebih senang bila berbual dengan wanita lain berbanding dia di telefon. Dalam masa yang sama dia yang paling aku sayang. Aku sendiri pun tak faham.

Kini dia dah tiada. Tak mungkin kembali dalam hidup ni. Betul’lah kata orang. Sayangi seseorang itu seadanya. Sayangi semasa dia masih ada. Bila segalanya seakan-akan sudah terlambat, tiada kata lagi yang mampu untuk dilafazkan. Apapun aku tetap bersyukur biar di mana pun aku dan dia berada, kami masih dapat melihat Bulan yang sama. Alhamdulillah.

Satu lagi personal entri di Justkhai. Maafkan ku…

Posted on 4 May '09 by , under Hidup Khai, Kisah Cinta. 65 Comments.