Mungkin ini faktor hari raya tidak semeriah dulu

Hari ni dah masuk hari raya ke-4. Biar betul baru hari raya ke-4? Kalau dulu time-time macam ni, orang masih berjalan-jalan dari rumah ke rumah lagi. Budak-budak mencari duit raya dan yang dewasa, terus merapatkan silraturahim. Hari ini apa yang kita nampak pada hari ke-4? Keadaan yang sama seperti apa yang kita biasa nampak hari-hari yang bukan hari raya. Kenapa agaknya perkara ini terjadi? Ini apa yang terlintas secara spontan di fikiran Khai.

1. Kewujudan Social Network
– Susah nak jumpa kad raya lagi dah sekarang ni. Apatah lagi nak dapat. Kalau pergi kedai, ada la kat sudut-sudut terceruk mereka letak kad raya tu. Sebabnya dah kurang permintaan. Kalau dulu, sampai kat luar kedai diorang letak dan sekejap je dah habis. Pelbagai cara dilakukan seperti meletakkan kartun-kartun yang menarik pada kad raya tapi tetap macam tu ajelah. Ramai yang lebih prefer untuk mengucapkan Selamat Hari Raya melalui Twitter dan Facebook. Tak boleh nak salahkan sesiapa kerana ianya teknologi yang memudahkan. Tentulah ramai yang lebih memilih jalan mudah dari yang leceh.

2. Menggunakan SMS
– Selain dari Twitter dan Facebook, orang wish hari raya ni ikut SMS aje. Bila dah send SMS, tak pedulilah samaada penerima SMS tu baca atau tidak, kita akan terus consider yang kita dah pun mengirimkan “kad raya” versi digital kepada mereka. Hakikatnya, sentimental value tu langsung tiada. Ya, langsung tiada. Baca sekali imbas, terus lupa. Apa lagi kalau delete terus SMS tu, apa pun takde yang tinggal berbanding kad raya yang berbentuk fizikal. 10 tahun akan datang pun insyaAllah ada lagi dalam laci rumah kita. (more…)

Ditulis pada 2 September '11 oleh | 1,310 views telah diterima.
Dalam kategori Istimewa | Promo di Twitter! | 49 Respon

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin – Part 1

Seronok bila dah sampai kampung. Bila umur dah 20-an ni, dalam setahun tu boleh kira beberapa hari je akan balik ke kampung. Kononnya sibuk sangat la ye tak? Hehe. So bila dah sampai hari raya macam ni, gunakan peluang yang ada tu untuk pulang ke kampung. Best bila ada kampung ni. Rasa rugi sangat la sesiapa yang takde kampung ni. Hehehe. Untung saya dilahirkan sebagai seorang anak kampung. Hehe.

Pagi semalam lepas sahur je gerak terus dari KL. Perjalanan mengambil masa 3 jam lebih untuk sampai ke kampung Khai di Negeri Sembilan. Sampai je depan rumah, terus nampak buah rambutan dah bergantung-gantung bukan main merah lagi. Serius menguji keimanan saya yang sedang berpuasa. Hehe. Ni semua adik beradik dah balik. Awal mereka balik (baguslah tu). Hehe. Seronok bila nengok mak abah gembira anak-anak dia balik awal-awal sket untuk buat persiapan hari raya. Lagi seronok bila nengok anak-anak saudara main. Macam-macam ragam mereka ni.


Abang Ipar layan PES2011 kat PS3

InsyaAllah, esok kita dah raya dan hari ini adalah ramadhan yang terakhir untuk kita. Entah ada kesempatan lagi nak bertemu ramadhan tahun depan atau tidak, wallahualam. (more…)

Ditulis pada 29 August '11 oleh | 1,851 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai, Istimewa | Promo di Twitter! | 43 Respon

Memilih untuk tidak lagi menulis status di Facebook

Lagi beberapa hari menjelang hari raya untuk edisi hijrah 2011. Alhamdulillah, akhirnya semalam jumpa juga baju raya yang berkenan di hati. Ampang Park juga yang ada. Tempat lain susah nak cari yang berkenan. Ialah baju Melayu ni boleh dikatakan beli setahun sekali je iaitu time nak hari raya macam ni la. Then akan pakai sampai la baju tu tak muat atau mungkin kena rembat? Hehe. Pakai pun tak selalu, untuk pergi Solat Jumaat atau datang ke majlis-majlis keagamaan jadi beli la yang ok sikit untuk kepuasan diri sendiri. Siapa yang baju Melayu tahun lepas elok lagi tu, pakai ajelah. Tak bermakna tiap kali hari raya, tiap kali tu juga nak kena beli baju Melayu kan? Hehe.

Kembali kepada tajuk, pastinya semua orang kenal dengan Facebook. Pergilah online kat mana-mana sekalipun, cuba nengok laptop orang lain. Apa yang diorang tengah buat? Rata-ratanya mesti akan online Facebook. Kalau tak pun cuba nengok kat taskbar, confirm ada Facebook yang dah di’minimize’kan. Pendek kata Facebook dan jadi satu keperluan harian majoriti dari kita semua hari ini.

Baru-baru ni Khai dah tutup akaun Facebook Khai. Bukan tutup sampai orang tak boleh nak access, tapi tutup sekadar pengetahuan peribadi sahaja. Maksudnya, Khai takkan update lagi apa-apa status di Facebook personal. Agaknya sebab apa ya? Mari kita renung-renungkan. (more…)

Ditulis pada 26 August '11 oleh | 1,896 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai, Motivasi | Promo di Twitter! | 42 Respon