Siapa yang cipta Iklan Raya 2010 TV3 ni?

Ada korang nengok iklan Aidilfitri kat TV3? Diorang ni nak buat iklan 1Malaysia mungkin tapi iklan tersebut nampak bodoh dan macam orang takde agama. Agama islam dihina secara halus depan mata kita sendiri. Iklan tema raya ala 1 malaysia. Siapa yang buat iklan ni? Orang Islam sendiri atau bukan? Mungkin ramai antara korang yang akan cakap orang Melayu kita terlalu sensitif dan kekampungan. Kononnya korang tu orang bandar la ye tak?

Benda melibatkan agama ni kena la sensitif sikit kot. Tak boleh nak pandang remeh temeh lagi. Pandang sekeliling kita, tak nampak apa isu yang tengah hot sekarang? Dan kepada TV3, tolong tarik balik iklan ini!! TV3 sekarang ni “macam dibayar” untuk buat semua ni. Bermula dari Juara Lagu ke cerita-cerita yang ditayangkan (lucah-lucah di bulan Ramadhan), sampailah ke tahap iklan ini.

Scene 1 – Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

1.Budak Lelaki Melayu – Orang Melayu
2.Buku – Bible
3.Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan
4.Malam Yang Gelap – Islam yang mundur
5.Mentol Lampu – Pencerahan (Illumination) – Lucifer@Iblis
6.Sangkar Burung – Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM
7.Tingkap Terbuka – Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

Scene 2 – (more…)

Ditulis pada 5 September '10 oleh | 1,684 views telah diterima.
Dalam kategori Religion | Promo di Twitter! | 96 Respon

Releven Lagi ke Kad Raya?

Raya dah nak dekat. Rasanya macam baru semalam Khai tulis entri hari raya untuk 2009. So meh Khai tulis pasal raya tahun la pulak kan untuk menceriakan suasana hari raya yang makin lama makin tak terasa kemeriahan dia. Puasa dah puasa dah sebab orang tua-tua kata orang tak puasa memang tak rasa kemeriahan raya. So di mana silapnya?

10 tahun lalu, hari raya lah hari paling dibenci posmen. Almaklum’lah, kerja yang dah memang susah sebelum tu, menjadi berkali-kali ganda susah lagi bila sampai musim raya. Setiap satu rumah nak kena stop letak surat. Paling tak tahan, rumah cina dengan india pun kena stop. Ye lah dulu kan selalu kita ni Gong Xi Raya (raya cina dan aidilfitri hampir-hampir). Then Deepa Raya pulak lagi (Deepavali dan aidilfitri hampir-hampir)

Semua orang nak pos kad raya. Untuk family, untuk kekasih dan untuk kawan-kawan. Masa tu peluang yang baik untuk pekerja kat Pejabat Pos buat over-time cari duit lebih (eh ade OT ke? haha). So hari ini, zaman ini (tahun 2010), masih releven’kah kad-kad raya ni? Ada yang cakap releven dan ada yang kata dah tak musim lagi. (more…)

Ditulis pada 3 September '10 oleh | 1,023 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai | Promo di Twitter! | 42 Respon

Surf Internet percuma melalui handphone

Since ketagihan terhadap Facebook, Twitter dan internet semakin menjadi-jadi ni, so siapa yang ada guna handphone agak canggih (boleh install application), meh la Khai kongsi cara untuk korang surf internet secara percuma melalui handphone. Khai tahu pun dari member dan sedikit search melalui Google. Tapi untuk pengguna Maxis prepaid (Hotlink) aje lah. Khai dah cuba buat kat Maxis Postpaid, tapi tak boleh. Untuk pengguna telco selain Maxis, sorry la tak dapat den nak tolong. Blog ini adalah Wilayah Maxis! Hehe.

Anyway, sebut percuma, semua orang terbeliak mata. Siapa yang taknak benda percuma kan? Kalau hantaran kahwin pun percuma, lagi la ramai terkeluar biji mata. Teehee! Benda ni i’m not sure samaada Maxis tahu atau tidak kebocoran dalam sistem mereka. If baru tahu, silalah update. Kalau nak terus beramal pun, apa salahnya. Ok, silalah follow cara-cara berikut.

1. Download dan install Opera Mini 5 ke dalam handphone korang. Korang boleh download terus via handphone melalui address ini: m.opera.com || Dan kalau korang malas nak membazir kredit (sebab phone korang takde WiFi, boleh lah download secara manual di http://www.opera.com/mobile/ kemudian install sendiri ke dalam phone korang. (more…)

Ditulis pada 31 August '10 oleh | 1,783 views telah diterima.
Dalam kategori Tutorial | Promo di Twitter! | 109 Respon