Bila orang tanya aku mengundi siapa?

Salam guys, hari ni nak berbicara soal politik. Aku bukanlah tahu sangat soal politik ni sebab aku kurang sikit nak ambil port setiap hari pasal perkembangan politik ni, tapi tentulah aku ada pendapat aku sendiri. Pendapat yang selalu aku bualkan dengan kawan-kawan bila melepak di Mcd atau di kedai mamak.

First of all, kalau orang tanya aku vote apa, aku memang akan jawab aku tak pergi mengundi pun. Sebabnya pilihanraya akan datang ni, baru aku layak untuk mengundi. Jadi nanti, nengoklah kalau rajin aku pergi la mengundi. Tanggungjawab kepada negara iye tak? Hehe.

Undi itu rahsia? Bagi aku tak lagi. Semua orang yang berbicara soal politik, terang-terang kita boleh tahu dia menyokong parti politik mana. Ada yang sokong bermaklumat dan ada yang sokong ikut suka sahaja. Kalau orang tanya aku, aku jawab yang mungkin aku akan vote PAS. Aku tak ambil port dalam-dalam soal politik ni. Tapi kenapaaku memilih PAS?

Abang aku ada cakap, kalau nak mengundi, undilah parti yang lebih condong ke arah agama Islam iaitu agama aku sendiri. Itu sahaja yang dia pesan. Jelas yang PAS ni bukanlah 100% kerana agama, tapi at least mereka condong ke arah itu. Satu lagi, setahu aku seorang suami kalau tak dapat arahkan isteri dia bertudung, maka jatuh dayus kepada si suami. Jadi, tak mungkin aku nak memilih pemimpin yang dayus. Nanti akhirat kalau ditanya kenapa aku memilih pemimpin yang dah jelas aku tahu dia dayus, apa aku nak jawab kan? (more…)

Ditulis pada 3 July '11 oleh | 1,146 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai, Politik | Promo di Twitter! | 94 Respon

Review: Apple Battery Charger

apple-battery-charger

Bosan-bosan di pagi Sabtu ni rasa nak manulis tapi tak tahu nak update pasal apa. Disebabkan baru je lepas transfer gambar dari dlsr terus ke dalam iPhoto, so Khai ambil kesempatan ini untuk berkongsi gambar dan info mengenai Apple Battery Charger. Ala apa sangat pun setakat charger bateri je kan? Tapi baik la korang baca mana tahu suatu hari nanti, korang guna produk yang kuat telan bateri so korang boleh consider untuk beli charger bateri dari Apple ni.

Harganya murah sahaja, RM99 dan boleh didapati di mana-mana reseller Apple berhampiran. Macam Khai, dah terlanjur ke Lowyat petang semalam sebab nak repair lens dslr yang dah tak boleh nak auto-focus, teruslah singgah jap kat Mac Studio.

Sebelum ni, Khai beli satu charger bateri ni harga sampai RM140 something dekat Jusco AU2. Dalam pakej hanya diberi 2 bateri sahaja. Puii kedekut. Dah la mahal, design dan packaging poyo nak mam..tutt!!. Apesal la boleh tak terasa nak beli Apple Battery Charger ni awal-awal ek? Aiyark! (more…)

Ditulis pada 18 June '11 oleh | 2,330 views telah diterima.
Dalam kategori Apple, Review | Promo di Twitter! | 46 Respon

Respon aku bila kerajaan sekat rakyat download sana dan sini

Salam guys. Baru-baru ini satu Malaysia memang kecoh la bila SKMM mengeluarkan notis kepada semua pembekal internet agar menyekat akses rakyat Malaysia untuk ke-10 website download yang popular. Tidak cukup dengan itu, baru-baru ini, Norman Abdul Halim (Norman KRU) yang juga kepala kepada RIM, meminta kerajaan menutup laman web Jiwang.Org dengan alasan laman tersebut juga menjadi tempat terbesar rakyat Malaysia berkongsi lagu.

Ya itu memang betul. Jiwang ni memang dah lama. Founder dia pun Khai kenal sejak zaman Khai buat forum Scukz lagi. Dulu selalu berborak di YM. Tapi sekarang dah jarang-jarang dah. Jiwang ni memang terkenal dengan followers yang amat setia. Biarpun sekarang bukan lagi zaman Forum, tapi mereka masih ada user yang setia tetap berbakti di sana tanpa sebarang bayaran. Semua pun tahu yang produk mereka bukan satu je, malah memang banyak. Database Torrent diorang pun pastinya terbesar di Malaysia.

Bila kerajaan kita buat semua ni, ramailah yang marah-marah dan kerajaan diugut untuk digodam lagi. Tapi semalam tunggu jam 3:30 pagi, tak kena pula. Pandai kerajaan kita awal-awal dah switch off website mereka. Jadi hacker pun tak dapat nak buat apa-apa la kan. Eh, gomen projek web juga-juta, takkan tak boleh nak tangkis serang hacker kot sampai terpaksa switch off website? Tapi ok la tu kira better la dari malu bila web ditutup atas sebab digodam hacker luar.

Untuk Khai, Khai sebagai manusia biasa memang tak terkecuali juga dari men’download movie dan memang selalu sangat download MP3 dari Internet. Kalau filem tu memang tak banyak sebab Khai memang takde kesabaran untuk bersabar menunggu sesuatu filem tu habis di’download. Hehe. Oklah, secara logiknya, kalau kita dengar lagu single artis tu kat radio dan rasa macam sedap, takkan kita nak pergi ke kedai terus beli satu album diorang yang original kan? Padahal yang sedapnya satu lagu je dan yang lain tu main tangkap muat. Mestilah kita nak download satu dua lagu penyanyi tu dulu kemudian cuba dengar dan kalau betul-betul berminat, cuba dapatkan yang original di kedai. (more…)

Ditulis pada 16 June '11 oleh | 1,253 views telah diterima.
Dalam kategori Daily Craps, Istimewa | Promo di Twitter! | 65 Respon