Sejauh mana browser internet akan menyusahkan anda

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Entri Khai kali ini insyaAllah akan ringkas sahaja. Artikel ini mengenai sejauh mana browser internet yang korang guna tu akan menyusahkan korang sendiri. Bagi yang menggunakan sebuah komputer peribadi untuk melakukan urusan harian termasuk bersosial di internet, tahukah korang bertapa bahayanya bila komputer atau notebook korang tu digunakan oleh orang lain (termasuk kawan-kawan) apa lagi jika laptop korang dicuri oleh orang lain?

Kita ambil contoh terdekat, Facebook. Tiap kali korang dah taknak main, korang akan logout dan korang rasa amat yakin yang akaun Facebook korang takkan dapat diakses oleh sesiapa lagi walaupun orang tersebut menggunakan laptop korang sendiri. Ok, agak logik di situ sebab korang memang dah buat apa yang patut korang buat. Nak lebih selamat lagi, korang pun clear cache dan cookies semua nak bagi betul-betul selamat. Takut member korang hijack akaun korang dan tulis status macam-macam la ni ye? Hehe.

Percayakah, sebenarnya orang yang menggunakan komputer kita dapat mengetahui segala jenis password kita dengan begitu mudah sekali. Tiada apa-apa software yang diperlukan dan ianya tidak memerlukan sebarang kepakaran dalam bidang hacking dan sebagainya. Mari lihat sedikit penerangan yang sempat Khai buat ini. (more…)

Ditulis pada 11 May '11 oleh | 826 views telah diterima.
Dalam kategori Tutorial | Promo di Twitter! | 65 Respon

Selamat Hari Ibu, Ibu!

Alhamdulillah. Masih lagi bernafas dan diberi kesempatan oleh Allah SWT untuk terus menulis blog ini disamping untuk terus bermuhasabah diri dan beribadah kepadaNya. Artikel ini tidak panjang, hanya sebuah artikel untuk menghargai seorang wanita yang paling di sayangi, iaitu hamba Allah yang bernama Khatijah binti Abdul Manap.

23 tahun yang lalu, 9 bulan 10 hari dia mengandungkan aku dengan penuh susah-payah. Ke sana ke sini membawa kandungan yang bukanlah ringan sebenarnya. Cuba gantung apa-apa kat perut korang, dan bawalah benda tu selama 9 bulan untuk tahu bagaimana rasanya menjadi seorang ibu yang mengandungkan anak yang akan mewarnai kehidupannya.

Tanggal 3 Ogos 23 tahun yang lalu, aku dilahirkan dengan disinari bulan terang dipagari bintang. Kelahiran cara normal dengan berat badan hanya 3.2kg sahaja. Diazankan ditelinga kanan oleh papaku dan terus diberi nama, iaitu nama aku pada hari ini. Sebiji macam di dalam IC. (more…)

Ditulis pada 8 May '11 oleh | 960 views telah diterima.
Dalam kategori Istimewa | Promo di Twitter! | 13 Respon

Kenali ahli perniagaan internet yang berjaya, Suthan M

Teaser: Kalau korang ternampak paparan grafik macam ni di mana-mana, apa yang terus terlintas di pemikiran korang? Selalunya pemikiran kita akan terus kepada perkara yang negatif. Tak ramai yang bila melihat perkara ini sebagai seuatu perkara yang tak mustahil dan tak pernah mustahil. Tapi takpe, teruskan membaca artikel ini. Khai akan padamkan pemikiran negatif yang ada dalam diri dan masyarakat kita hari ini..

Assalamualaikum buat para pembaca Justkhai yang terchenta. Hehe. Untuk entri hari ini, harap Khai dapatlah mengambil sedikit masa korang semua untuk baca mengenai satu program ini yang dipanggil 20 ribu 20 hari. Sejauh mana kebenarannya? InsyaAllah Khai akan ulaskan sedikit dari apa yang Khai faham.

Zaman sekarang ini, program-program macam ni sememangnya menjadi pilihan ramai untuk mencuba. Apapun hati-hati, diantara banyak yang betul itu, lebih banyak lagi yang menipu. Jadi untuk sertai sebarang program, sila fikir terlebih dahulu baik-baik dan rajin-rajinkan diri buat research. Pastikan pemilik program tersebut berani tampil diri dengan memperkenalkan dirinya dahulu, barulah korang tak teraniaya menjadi salah seorang mangsa program scam. Apa yang akan Khai tulis dan perkenalkan ini, bukan berkaitan dengan MLM, skim cepat kaya mahupun pelaburan bodoh, tetapi lebih kepada bisnes infoproduk (penjualan ebook, video, audio di internet dipanggil infoproduk) internet yang sebenar. Segalanya berkaitan internet.

Khai juga nak beritahu, yang artikel ini bukanlah ada udang disebalik batu. Sesetengah blogger, menulis artikel perkongsian di blog, untuk membuat keuntungan dari link referral atau sebagainya. Tapi untuk makluman pembaca, Khai takkan buat macam tu di blog Justkhai ini. Jangan risau kerana artikel ini dikeluarkan sekadar sebuah perkongsian maklumat sahaja.

Berbalik kepada program ini, Khai ada berhubung dengan pemilik program ini iaitu Encik Suthan M. Kepada yang tidak mengenali siapa beliau, beliau adalah seorang Pakar Perniagaan Internet dan juga Pakar Perniagaan Antarabangsa yang perniagaannya bertapak di Kajang di bawah nama syarikatnya, Ideasia Consultancy. Beberapa kali muncul di akhbar tempatan di atas kejayaan perniagaan internetnya di Malaysia dan luar negara (lihat keretan akhar The Star ini) atau lihat lebih banyak bukti di website rasmi program ini.

Kalau korang baca sedikit cerita kisah hidup dia di websitenya, pasti akan timbul rasa kagum dengan apa yang telah dilakukannya. Daripada dahulunya seorang kuli basuh kereta di sebuah stesen minyak di Johor yang dikerah bagaikan hamba, hari ini dia adalah seorang ahli perniagaan yang berjaya dan disegani. Umur 23 tahun dah pakai BMW lagi tu. Khai umur 23, baru nak beli Kia Forte. Huhu.

Rilek, artikel ni panjang lagi. Khai takkan buang masa untuk tulis kalau artikel di blog ni tiada pengisian apa-apa. Jadi, teruskan pembacaan korang ya.. (more…)

Ditulis pada 26 April '11 oleh | 4,876 views telah diterima.
Dalam kategori Advertorial, Motivasi, Review | Promo di Twitter! | 119 Respon