Tiba-Tiba Rindu Pula Nak Menulis Bila Termasuk Blog Ni.

Bila aku belek-belek balik blog ni, rasa sedih pula sebabnya dulu aku pernah merasai betapa best nya dunia blogging ni. Zaman semasa belum wujudnya media sosial seperti Facebook, Twitter, dan Instagram yang sebenarnya membunuh dunia blog ni.

Blog yang aku maksudkan, blog peribadi yang mana sekarang kita semua lebih suka kongsikan hal peribadi di Facebook mahupun Instagram sahaja. Tak lagi boleh dibaca dan diakses ramai orang seperti menulis di blog. Blog masih wujud tapi semuanya seperti tabloid berita semata-mata tak pun pasal artis. Hmm boring.

Banyak kawan-kawan blog dulu pun semua dah lenyap. Banyak domain kawan-kawan blogging yang aku masih rujuk tapi boleh dikatakan semuanya dah hilang. Domain pun diorang dah tak renew, dengan blog-blog sekali ghaib selamanya. Masing2 dah ada dunia sendiri yang mereka pilih.

Mujurlah aku masih sayang dengan domain JUSTKHAI.COM ni dan terutamanya semua penulisan di blog ini la. Walaupun aku dah tak maintain lagi, tapi atleast dapat juga aku masuk baca balik riwayat hidup aku berbelas tahun lalu. Yihhaa.

Bila tengok WordPress ni sendiri, dah lain betul. Sumpah rasa canggih gila kot! Haha! Maklumlah sekarang kau menulis lagi, tapi tak guna WordPress dah. Hehe.

Last post aku pasal artikel terakhir untuk kenang-kenangan dan sepatutnya itu menjadi artikel terakhir di Justkhai ni sampai bila-bila. Tapi aku secara peribadi nak puaskan diri sendiri sahaja untuk update blog ni setiap kali bila aku teringat semula. Saja jer la nak lepas gian. Hehe.

Dalam kata lainnya, aku dah tak berharap blog ini di baca oleh sesiapapun. Tapi kalau kau dah terbaca sampai ke sini, mesti kau pun antara minoriti yang kekal merindui zaman hebatnya blogging ni suatu masa dulu kan?

Kenangan indah yang tak boleh lupa sampai bila-bila.

Ditulis pada 15 March '19 oleh | 65,854 views telah diterima.
Dalam kategori Daily Craps | Promo di Twitter! | 16 Respon

Baju Raya?

justkhai-hari-raya-2

Bulan Ramadhan tahun ni lain macam sikit untuk aku. Iyelah buat pertama kali dapat bersahur berdua dan berbuka berdua suami isteri. Alahai indahnya hidup bila difikirkan. Heehee. Kadang-kadang kita kejut dia, dan kadang-kadang dia pula kejut kita. Kadang-kadang dua-dua bangun lepas azan subuh. LOL! Dulu kalau bukan dengan member, kadang-kadang berbuka pun seorang-sorang apalagi bila bersahur. Sedih rasa hati. Perut yang lapar pun jadi kenyang sebab hilang terus selera makan.

Raya tahun ni tentulah lagi menarik sebab selama ni dalam family, Khai je yang tak ada pasangan lagi dalam 6 beradik kami. Lain semua dah kahwin (4 akak 1 abang). Bila ambil gambar family tu memang tak balance sebab ada sorang budak ni forever-alone sorang-sorang je tak ada orang kat sebelah dia sudi jadi pasangan. Jadi tahun ni mestilah best lagi sebab kekosongan telah diisi dengan begitu sempurna. Terasa dia amat champion. Cewah!

Raya tahun ni juga si dia request nak tema warna biru putih. Dah macam warna tema Barisan Nasional daa. Si dia cakap suruh pakai samping masa nikah hari tu. Jadi hanya perlu beli baju ajelah nanti. Sebenarnya Khai ni bila raya langsung tak pernah kisah pasal baju raya baru apalagi sibuk pasal warna tema segala ni. Kalau elok lagi baju raya 2 3 tahun lepas, itulah yang disarungkan bila raya sebab memang jenis malas betul nak shopping cari baju raya ni. (more…)

Ditulis pada 28 July '13 oleh | 2,476 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai | Promo di Twitter! | 18 Respon

Google Adsense di blog Bahasa Melayu

justkhai-well-my-dad

Rasanya semua orang kenal dengan Google Adsense. Well, pernahlah beberapa tahun dahulu saya mendaftar Google Adnsese ni dan Google hantar surat sampai ke rumah kata percubaan saya telah approve masa tu. Tapi yang menjadi masalah blog english saya masa tu tak jalan pun jadi timbul masalah pula sebab tak boleh nak letak Adsense ni dalam blog berbahasa Melayu. Jadi sejak tu saya abaikan Adsense ni selama beberapa tahun.

Sehingga ke hari ini memang Adsense masih tak menyokong blog Bahasa Melayu. Jadi blogger tempatan yang menulis dalam Bahasa Melayu terpaksalah menggunakan servis beberapa syarikat pengiklanan lain dan rata-ratanya menggunakan perkhidmatan dari syarikat tempatan seperti Nuffnang dan Innity. Advertlets ada yang guna lagi ke? Harap tak lah.

Sebenarnya apa yang jarang saya kongsikan, rata-rata blogger yang ditanya berapa income dari pengiklanan mereka bersama Innity atau Nuffnang, rata-rata jawapan yang saya terima semuanya sangatlah mengecewakan walaupun trafik blog mereka bukan kepalang. Jadi ramailah yang jadi malas dah nak berblog dengan sepenuh hati macam dulu kerana ianya tak mendatangkan hasil seperti yang diharapkan. Baik kerja kat 7E lagi masyuk ye tak?

Bila diorang tanya pengalaman saya pula, pengalaman saya sedikit berbeza tapi jawapan yang selalu saya balas, “Lebih Kurang Lah Bro!” menampakkan diri sebagai seorang yang noob tahap cipan tak tahu apa (sebab saya tak suka bercerita soal income ni secara live).

(more…)

Ditulis pada 15 July '13 oleh | 2,936 views telah diterima.
Dalam kategori Blog, Pendapatan | Promo di Twitter! | 47 Respon