Aku Jual Oh! Media – Part 1

Ini sebuah cerita yang Khai nak kongsikan di sini kerana layaknya blog Justkhai ni menjadi lokasi yang paling sesuai untuk segalanya diceritakan. Justkhai ni dari berbelas tahun yang lalu lagi dah menjadi saksi bagaimana segalanya bermula. Kisah hidup Khai setakat hari ini boleh dikatakan berjalan lancar tanpa perlu dirancang jauh. Pernah gagal namun sentiasa bangkit semula tanpa berparut pun.

Bagaimana Oh! Media bermula?


Dari zaman sekolah lagi, Khai bermula dengan forum sendiri. Masa tu zaman PHP-Nuke. Zaman tu mana ada media sosial macam Facebook, Twitter, Instagram dan segala yang lain ni. Zaman tu forumlah yang paling best dan popular sekali. Masa tu la wujudnya sebuah forum yang dikenali sebagai SCUKZ — dengan domain www.scukz.com (kini dah tiada).

(more…)

Ditulis pada 1 August '20 oleh | 1,384 views telah diterima.
Dalam kategori Daily Craps | Promo di Twitter! | 5 Respon

Motor Pertama Aku – Part 1

Masa tengok gambar-gambar lama kat Flickr, boleh jumpa pulak gambar motor ni. Ni la motor pertama Khai masa masuk belajar dulu. Masa tu memang susah kalau tak ada motor nak pergi kelas. Punya baik abang ipar dia pun belikan motor ni atas nama dia.

Motor ni Khai dapat pakai tak lama pun sebelum hilang kalau tak silap hilang pada tahun 2010. Memang rasa patah kaki betul masa tu. Dah la hilang dekat pondok guard. Sekali dua motor pulak tu yang hilang (member guna EX5 pun hilang sekali) sebelah-sebelah. Fuh!

Sekali lagi, abang ipar yang belikan motor tu tadi pinjamkan motor dia pula (125ZR jugak).

Disebabkan patah hati motor dah hilang, tetap nak ambil motor yang sama juga. Maka, Abah berbekalkan duit yang tak banyak mana (kami orang susah) pun bantulah untuk keluarkan motor 125ZR juga tapi bukan barulah.

Tapi motor 2nd ni korang faham je la. Tak ingatlah berapa ribu duit kena keluar lepastu… Tapi..

Bersambung..

Ditulis pada 8 May '20 oleh | 1,084 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai | Promo di Twitter! | 2 Respon

Tiba-Tiba Rindu Pula Nak Menulis Bila Termasuk Blog Ni.

Bila aku belek-belek balik blog ni, rasa sedih pula sebabnya dulu aku pernah merasai betapa best nya dunia blogging ni. Zaman semasa belum wujudnya media sosial seperti Facebook, Twitter, dan Instagram yang sebenarnya membunuh dunia blog ni.

Blog yang aku maksudkan, blog peribadi yang mana sekarang kita semua lebih suka kongsikan hal peribadi di Facebook mahupun Instagram sahaja. Tak lagi boleh dibaca dan diakses ramai orang seperti menulis di blog. Blog masih wujud tapi semuanya seperti tabloid berita semata-mata tak pun pasal artis. Hmm boring.

Banyak kawan-kawan blog dulu pun semua dah lenyap. Banyak domain kawan-kawan blogging yang aku masih rujuk tapi boleh dikatakan semuanya dah hilang. Domain pun diorang dah tak renew, dengan blog-blog sekali ghaib selamanya. Masing2 dah ada dunia sendiri yang mereka pilih.

Mujurlah aku masih sayang dengan domain JUSTKHAI.COM ni dan terutamanya semua penulisan di blog ini la. Walaupun aku dah tak maintain lagi, tapi atleast dapat juga aku masuk baca balik riwayat hidup aku berbelas tahun lalu. Yihhaa.

Bila tengok WordPress ni sendiri, dah lain betul. Sumpah rasa canggih gila kot! Haha! Maklumlah sekarang kau menulis lagi, tapi tak guna WordPress dah. Hehe.

Last post aku pasal artikel terakhir untuk kenang-kenangan dan sepatutnya itu menjadi artikel terakhir di Justkhai ni sampai bila-bila. Tapi aku secara peribadi nak puaskan diri sendiri sahaja untuk update blog ni setiap kali bila aku teringat semula. Saja jer la nak lepas gian. Hehe.

Dalam kata lainnya, aku dah tak berharap blog ini di baca oleh sesiapapun. Tapi kalau kau dah terbaca sampai ke sini, mesti kau pun antara minoriti yang kekal merindui zaman hebatnya blogging ni suatu masa dulu kan?

Kenangan indah yang tak boleh lupa sampai bila-bila.

Ditulis pada 15 March '19 oleh | 66,212 views telah diterima.
Dalam kategori Daily Craps | Promo di Twitter! | 16 Respon