Google Adsense di blog Bahasa Melayu

justkhai-well-my-dad

Rasanya semua orang kenal dengan Google Adsense. Well, pernahlah beberapa tahun dahulu saya mendaftar Google Adnsese ni dan Google hantar surat sampai ke rumah kata percubaan saya telah approve masa tu. Tapi yang menjadi masalah blog english saya masa tu tak jalan pun jadi timbul masalah pula sebab tak boleh nak letak Adsense ni dalam blog berbahasa Melayu. Jadi sejak tu saya abaikan Adsense ni selama beberapa tahun.

Sehingga ke hari ini memang Adsense masih tak menyokong blog Bahasa Melayu. Jadi blogger tempatan yang menulis dalam Bahasa Melayu terpaksalah menggunakan servis beberapa syarikat pengiklanan lain dan rata-ratanya menggunakan perkhidmatan dari syarikat tempatan seperti Nuffnang dan Innity. Advertlets ada yang guna lagi ke? Harap tak lah.

Sebenarnya apa yang jarang saya kongsikan, rata-rata blogger yang ditanya berapa income dari pengiklanan mereka bersama Innity atau Nuffnang, rata-rata jawapan yang saya terima semuanya sangatlah mengecewakan walaupun trafik blog mereka bukan kepalang. Jadi ramailah yang jadi malas dah nak berblog dengan sepenuh hati macam dulu kerana ianya tak mendatangkan hasil seperti yang diharapkan. Baik kerja kat 7E lagi masyuk ye tak?

Bila diorang tanya pengalaman saya pula, pengalaman saya sedikit berbeza tapi jawapan yang selalu saya balas, “Lebih Kurang Lah Bro!” menampakkan diri sebagai seorang yang noob tahap cipan tak tahu apa (sebab saya tak suka bercerita soal income ni secara live).

(more…)

Ditulis pada 15 July '13 oleh | 3,126 views telah diterima.
Dalam kategori Blog, Pendapatan | Promo di Twitter! | 47 Respon

Khai, iOS 7 Best Tak?

justkhai-ios-7

Tajuk artikel ni menjelaskan akan pertanyaan yang selalu aku terima kat mana-mana aje pun. Jadi meh nak story skit pandangan peribadi aku tentang iOS 7 yang terbaru dari Apple ni. Best ke atau hancus?

Anyway, semalam baru release iOS 7 Beta 2. Punya la best walaupun still BETA lagi, nak update ke BETA 2 tu senang gila guna wifi je. Over-The-Air (OTA) orang panggil. Macam iOS 6 lah kiranya. Icon Setting yang baru tu bila tak gerak nampak macam kurang lawa tapi bila dia animated (bila korang update OTA dia akan animated), alamak ai cun gilaa!

Apa yang ada kat iOS 7 ni rasa aku dah lama patut ada dari dulu. Kalau dulu aku anggap mungkin bukan kapasiti Apple nak buat sebab hardware sedia ada tak mampu nak support, nampaknya tak tepat sebab iOS 7 dengan macam-macam fungsi baru boleh aje iPhone support hanya dengan beberapa peringkat lepas sebelum smooth gila babeng.. (more…)

Ditulis pada 25 June '13 oleh | 2,283 views telah diterima.
Dalam kategori Apple | Promo di Twitter! | 24 Respon

Mengantuk Layan Man of Steel

20130622-202443.jpg

Dua hari lepas keluar makan berbuka puasa dengan isteri dan kawan baik. Puasa sunat geng! Hehe. Lepas makan tu member tanya lepas ni nak pergi mana. Terus kepala TAPP!! Teringat belum tengok lagi filem Man of Steel. Filem yang Superman dah reti pakai seluar dalam kat dalam tu. Haha! Then on the spot beli tiket guna app GSC. Imax Times Square – Man of Steel (3D).

Then bawa kereta macam orang gila dari Kajang ke Times Square nak kejar wayang pukul 9:20 malam punya pasal. Habis lampu merah dilanggar, Lamborghini dicucuk (ok ini gebang lebih. Haha). (more…)

Ditulis pada 22 June '13 oleh | 1,339 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai | Promo di Twitter! | 5 Respon