Pak Hassan

justkhai-pak-hassan-1

Pak Hassan sebelum ni tak pernah sakit, tak pernah pergi hospital dan jauh sekali untuk masud wad. Tibalah satu hari dia mengadu sakit kaki. Then pergi berurut dan masa nak balik berurut, abah saya jatuh terduduk dan hempap kaki sendiri. Jadi terus tak boleh nak jalan. Bawa pergi hospital buat xray tapi doktor cakap takde apa-apa. Tak puas hati bawa ke Hospital Seremban bila Xray terus tahu rupanya ada patah dan kaki dia kebas (sebelum jatuh) tu berpunca dari simptom apa ntah Khai tak ingat tapi ianya simptom yang menyerang saraf bermula dari bawah tapak kaki dan membawa naik ke atas. Menurut doktor ianya tak serius sebab dia bermula di bawah. Ada kes yang menyerang dari atas bawa ke bawah, itu yang amat bahaya. Penyakit ni juga sangat rare di mana dalam 100,000 orang, hanya 2 orang akan kena.

Jadi bila dah kena tahan wad ni, bermulalah tanggungjawab kami satu keluarga membuktikan kasih dan sayang kami untuk abah. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Seronok duduk di hospital sebab selain temankan abah dan berbual-bual dengan dia. Rasa ada banyak sangat masa dengan abah di mana masa dia sihat, kami semua jarang dapat berbual bersama. Selain tu, dapat juga menginsafi diri bila tengok ramai orang lain yang sakit biarpun masih kanak-kanak. Terus memanjatkan kesyukuran kerana masih dikurniakan kesihatan yang baik. Alhamdulillah. (more…)

Ditulis pada 6 March '13 oleh | 1,101 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai | Promo di Twitter! | 8 Respon

Dah Kahwin, Yay!

Perjalanan blog ini nampaknya terlalu banyak catatan kehidupan seorang Khai. Bermula dari Khai masuk belajar di universiti dahulu tension dengan assignment, mula belajar bercinta, mula mengenal erti sebuah kerjaya, jatuh bangun, putus cinta, putus harapan, jumpa pengganti dan pada artikel ini, semua itu sampai ke penghujungnya. Kisah-kisah yang tidak akan bermula semula melainkan segalanya akan bermula dengan kisah baru seorang lelaki yang mencuba untuk menjadi seorang suami yang terbaik di dunia.

justkhai-khai-eifa-nikah

Alhamdulillah, hari ini dah dua minggu lebih Khai hidup bergelar seorang suami kepada si cantik manis pilihan hati, isteriku yang tersayang. Perkenalan kurang 2 tahun telah diikat dengan status tunangan orang dan 8 bulan kemudiannya, disatukan menjadi pasangan yang diredhai Allah. Well, mestilah sekali lafaz aje kan? Hahaha. Kata orang, kejayaan seoarang suami bermula dengan sekali lafaz di majlis pernikahannya. Eh? Ah lantaklah yang penting aku sekali lafaz je. Hahaha! YAY!

justkhai-khai-eifa-nikah-2

602221_10200445176034878_896146637_n

Isk, saya sangatlah tak suka naik pelamin. Kalau boleh takyah pelamin pun takpe tau.. Fuuu..

justkhai-khai-eifa-nikah-3

Bini ambe sebelum akad nikah..

Ini antara gambar hantaran (hadiah) dari kedua-dua belah pihak. Pihak lelaki dengan tema hitam putih dan perempuan dengan tema biru keemasan. Si dia tak kasi upload gambar hantaran ni, tapi Khai nak upload juga sebagai tanda kenangan kepada diri Khai sendiri. Itulah motifnya kewujudan blog ini pun pada asalnya. Hehe. (more…)

Ditulis pada 13 February '13 oleh | 4,739 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai, Istimewa | Promo di Twitter! | 119 Respon

Pencukur elektrik yang diimpikan jejaka moden, Philips AquaTouch! – Pt. 1

Hai. Lama Khai tak buat review sebarang produk kan? So apa kata hari ni korang baca review yang lain sikit dari selalunya. Selalu tak habis-habis dengan smartphones mahupun sebarang gadget lain kan? So kali ni kita cerita pasal bagaimana teknologi mampu memberikan kesempurnaan pada diri kita sendiri tapi teknologi yang akan Khai ceritakan berkenaan mesin pencukur moden di mana sangat penting untuk orang lelaki tapi tidak kurang pentingnya juga untuk kaum wanita. Perempuan nak cukur apa? Eh come on, macam-macam yang boleh dicukur ok. LOL!

Berbicara soal mencukur misai dan janggut ni, ianya sangat subjektif mengikut citarasa si jejaka itu sendiri. Ada lelaki yang sukakan misai tapi tak suka janggut. Ada yang suka bela janggut tapi tak suka misai dan tak kurang juga yang tak sukakan kedua-duanya. Khai tergolong dalam golongan yang sukakan janggut tapi tidak menyukai misai kerana membuat diri rasa 10 tahun lebih tua dari usia. Boleh dikatakan setiap hari lepas mandi mesti akan cukur misai. Tak kasi chance langsung misai nak tumbuh walau sedikitpun. Janggut pula memang nak sangat dia tumbuh, tapi segan-segan pulak dia dia nak tumbuh. So nak taknak, memang akan cukur juga janggut ni untuk kasi dia tumbuh semula dengan panjang. Tapi alhamdulillah ada juga dari yang bersungguh-sungguh nak janggut tapi sehelai pun tak sudi nak keluar. Lagi kesian. Haha! Apapun Khai tak mempunyai bulu di pipi atau lebih dikenali sebagai jambang lah kan.

Khai memang tak suka gunakan pisau cukur atas beberapa sebab. Satunya sebab lambat dan leceh. Bila dah siap-siap nak pergi meeting tu lah baru perasan ada misai. pakai pisau cukur biasa, kalau tak hati-hati bersepah jatuh misai tu atas baju. Kalau tak jatuh atas baju pun, bersepah dalam sinki. Lepas tu silap sikit mesti kulit akan luka. Paling tak best lepas pakai sekali dua, tak sah kalau pisau dia tak berkarat. Dah kena beli baru kan? Tak ke mambazir namanya tu? Jadi untuk artikel ini, lupakan terus tentang pisau pencukur yang menyusahkan. Kita bercerita tentang mesin pencukur yang terbukti memudahkan semua orang terutamanya para lelaki moden yang hidup sentiasa dalam kesibukan urusan harian. (more…)

Ditulis pada 30 November '12 oleh | 1,868 views telah diterima.
Dalam kategori Advertorial, Hidup Khai, Review | Promo di Twitter! | 9 Respon