Kehidupan saya selepas berkahwin. Thrill enough?

justkhai-khai-eifa-nikah-4

Hurm, manis alam perkahwinan ni. Siapa yang dah lalui alam perkahwinan mesti faham kan? Dalam manis tu, kadang-kadang ada masamnya. Ala macam cerita Ramlee Puteh, Masam-Masam Manis tu. Hehee. Dalam kegembiraan hidup berumahtangga, kadang-kadang tu ada dugaan yang akan sampai. Tapi berbalik pada kita nak tempuh dugaan tu bagaimana. Kalau tak pandai nak tempuh, itu yang sampai bercerai-berai. Minta dijauhkanlah perkara yang dibenci Allah ni.

Dari dulu biasa dengar orang kata, best hidup dah berkahwin ni. Bila diri sendiri dah lalui, terdetik di hati “kalau tahu best macam ni, awal-awal lagi aku dah kahwin kot!!”. Hahhaa. Tapi itulah semua orang kalau boleh nak kahwin awal kan? Benda senang je kalau ikutkan tapi dunia hari ni yang jadikan perkahwinan tu satu perkara yang susah. Rata-rata yang belum kahwin beri alasan belum jumpa jodoh atau calon yang sesuai tapi rata-ratanya belum bersedia atas faktor kewangan dan pelbagai lagi. Hurm memang, nak kahwin zaman sekarang ni memang pakai duit yang banyak. Buat kecil-kecilan pun tapi nak jamu orang makan tetap pakai duit. Tapi hakikatnya, buatlah ikut kemampuan kita. Cari redha Allah, bukan cari redha manusia. Bersederhanalah dalam perkahwinan biarpun kita mampu sekalipun kerana dari kesederhaaan itu datangnya redha Illahi. (more…)

Ditulis pada 17 March '13 oleh | 2,550 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai, Istimewa | Promo di Twitter! | 34 Respon

Pak Hassan

justkhai-pak-hassan-1

Pak Hassan sebelum ni tak pernah sakit, tak pernah pergi hospital dan jauh sekali untuk masud wad. Tibalah satu hari dia mengadu sakit kaki. Then pergi berurut dan masa nak balik berurut, abah saya jatuh terduduk dan hempap kaki sendiri. Jadi terus tak boleh nak jalan. Bawa pergi hospital buat xray tapi doktor cakap takde apa-apa. Tak puas hati bawa ke Hospital Seremban bila Xray terus tahu rupanya ada patah dan kaki dia kebas (sebelum jatuh) tu berpunca dari simptom apa ntah Khai tak ingat tapi ianya simptom yang menyerang saraf bermula dari bawah tapak kaki dan membawa naik ke atas. Menurut doktor ianya tak serius sebab dia bermula di bawah. Ada kes yang menyerang dari atas bawa ke bawah, itu yang amat bahaya. Penyakit ni juga sangat rare di mana dalam 100,000 orang, hanya 2 orang akan kena.

Jadi bila dah kena tahan wad ni, bermulalah tanggungjawab kami satu keluarga membuktikan kasih dan sayang kami untuk abah. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Seronok duduk di hospital sebab selain temankan abah dan berbual-bual dengan dia. Rasa ada banyak sangat masa dengan abah di mana masa dia sihat, kami semua jarang dapat berbual bersama. Selain tu, dapat juga menginsafi diri bila tengok ramai orang lain yang sakit biarpun masih kanak-kanak. Terus memanjatkan kesyukuran kerana masih dikurniakan kesihatan yang baik. Alhamdulillah. (more…)

Ditulis pada 6 March '13 oleh | 1,224 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai | Promo di Twitter! | 8 Respon

Dah Kahwin, Yay!

Perjalanan blog ini nampaknya terlalu banyak catatan kehidupan seorang Khai. Bermula dari Khai masuk belajar di universiti dahulu tension dengan assignment, mula belajar bercinta, mula mengenal erti sebuah kerjaya, jatuh bangun, putus cinta, putus harapan, jumpa pengganti dan pada artikel ini, semua itu sampai ke penghujungnya. Kisah-kisah yang tidak akan bermula semula melainkan segalanya akan bermula dengan kisah baru seorang lelaki yang mencuba untuk menjadi seorang suami yang terbaik di dunia.

justkhai-khai-eifa-nikah

Alhamdulillah, hari ini dah dua minggu lebih Khai hidup bergelar seorang suami kepada si cantik manis pilihan hati, isteriku yang tersayang. Perkenalan kurang 2 tahun telah diikat dengan status tunangan orang dan 8 bulan kemudiannya, disatukan menjadi pasangan yang diredhai Allah. Well, mestilah sekali lafaz aje kan? Hahaha. Kata orang, kejayaan seoarang suami bermula dengan sekali lafaz di majlis pernikahannya. Eh? Ah lantaklah yang penting aku sekali lafaz je. Hahaha! YAY!

justkhai-khai-eifa-nikah-2

602221_10200445176034878_896146637_n

Isk, saya sangatlah tak suka naik pelamin. Kalau boleh takyah pelamin pun takpe tau.. Fuuu..

justkhai-khai-eifa-nikah-3

Bini ambe sebelum akad nikah..

Ini antara gambar hantaran (hadiah) dari kedua-dua belah pihak. Pihak lelaki dengan tema hitam putih dan perempuan dengan tema biru keemasan. Si dia tak kasi upload gambar hantaran ni, tapi Khai nak upload juga sebagai tanda kenangan kepada diri Khai sendiri. Itulah motifnya kewujudan blog ini pun pada asalnya. Hehe. (more…)

Ditulis pada 13 February '13 oleh | 4,972 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai, Istimewa | Promo di Twitter! | 119 Respon