Aku Jual Oh! Media – Part 2

Sampai masa untuk sambung semula penceritaan bahagian 1 sebelum ni.

Bila Khai wujudkan Oh! Media sebagai sebuah syarikat pengiklanan, Alhamdulillah semua blog dan juga forum dapat bergerak dengan baik. Tapi bila semua blog ni makin naik dan zaman forum semakin jatuh, maka ketika itu dengan berat hati Khai pun menutup forum SCUKZ.COM buat selamanya dan berikan fokus pada semua blog-blog ini. Tapi masa tu ahli forum semua tetap terus support semua blog yang ada tu. Terima kasih banyak-banyak kalau ada antara korang ahli Scukz yang masih membaca blog ni.

Bila fokus dah diberikan pada blog-blog ni, maka bermulalah tahun yang amat-amat sibuk dengan event ke sana-sini. Event yang Oh! Media pergi masa tu semuanya berbayar. Khai akan reject mana-mana jemputan event yang nak kita buat coverage untuk filem atau produk mereka tapi tak mahu nak keluarkan bayaran. Masa ni juga Oh! Media siap buat kempen kesedaran untuk semua blogger agar demand bayaran dan jangan turun ke event secara percuma.

— Apa Jadi Lepas Tu?


Tahun demi tahun pun berlalu, akhirnya domain ohmedia.my yang sebelum ni digunakan untuk urusan rasmi (berita tentang syarikat), akhirnya Khai jadikan domain tersebut sebuah portal utama yang menggabungkan semua blog-blog yang lain di bawah satu bumbung. Sebab keputusan ni dibuat ketika itu adalah kerana 2 point berikut;

1. Bila ada banyak blog bukan sahaja sukar untuk kita manage semua, tapi ianya juga memecahkan traffic yang masuk. Masa tu bila client nak beriklan, mereka akan tanya apa blog yang paling tinggi traffic? Zaman tu memang ohartis.com paling top dan semua iklan memang menuju ke sana sahaja. Jadi nak elakkan traffic ke website kita ni pecah ke blog sana sini, sebab tu la semuanya digabungkan menjadi satu di bawah domain www.ohmedia.my (kekal sehingga kini).

2. Kos RM6,000 sebulan bukan kecil pada ketika itu. Jadi untuk menanggung kos server yang tinggi setiap bulan, Khai buat satu tindakan bijak apabila mengalihkan website ohmedia tu daripada self-hosted WordPress kepada Blogspot (which is percuma). Daripada kos setiap bulan mencecah RM6,000 selepas tu kos bulanan turun kepada RM15 sahaja (untuk Google Drive). Sehingga hari ini kalau korang masuk website ohmedia.my tu sebenarnya ianya masih menggunakan Blogspot sahaja. Sampai ke hari ni juga kalau orang tanya pasal hosting web Oh! Media then Khai jawab guna Blogspot, diorang macam mindfuck gitu tak percaya betapa genius’nya keputusan beralih dari kos RM6,000 kepada RM15 setiap bulan tu. Haha! Like a bawse!


Ketika itu juga, laman Facebook Oh! Media semakin aktif dan dikenali hingga menerima jutaan pengikut dalam masa yang sangat singkat. Pernah page kena padam oleh Facebook (masa tu dah ada 1 juta followers). Tak berputus asa terus buat pages baru (yang kekal sampai hari ni). Pages baru ni pun pernah juga kena hack sampai habis gambar peribadi didedahkan ke page tu tapi nasib dapat semula. Disebabkan kes ni la, Khai tak lagi upload gambar yang nampak muka atau apa sahaja gambar yang terlalu peribadi ke internet.

Dipendekkan cerita, website dan Facebook Pages Oh! Media ni menerima impak yang sangat dahsyat malah sampai ke hari ini, Facebook Oh! Media tu masih lagi dalam rank no. 1 bagi kategori jenama popular di Malaysia (menurut Social Bakers).

Oh! Media ni dari awal memang Khai sentiasa nak dia dipersembahkan sebagai sebuah branding. Kita taknak dia jadi macam page-page yang lain. Jumlah followers pun bukan jadi keutamaan lagi. Kerana tu banyak pages lain (yang sekarang ni mungkin lagi ramai followers dari Oh! Media) tak pernah kita kategorikan sebagai pesaing pun. Oh! Media buat urusan dia sendiri sahaja.

(more…)

Ditulis pada 26 August '20 oleh | 1,798 views telah diterima.
Dalam kategori Daily Craps | Promo di Twitter! | 11 Respon

Aku Jual Oh! Media – Part 1

Ini sebuah cerita yang Khai nak kongsikan di sini kerana layaknya blog Justkhai ni menjadi lokasi yang paling sesuai untuk segalanya diceritakan. Justkhai ni dari berbelas tahun yang lalu lagi dah menjadi saksi bagaimana segalanya bermula. Kisah hidup Khai setakat hari ini boleh dikatakan berjalan lancar tanpa perlu dirancang jauh. Pernah gagal namun sentiasa bangkit semula tanpa berparut pun.

Bagaimana Oh! Media bermula?


Dari zaman sekolah lagi, Khai bermula dengan forum sendiri. Masa tu zaman PHP-Nuke. Zaman tu mana ada media sosial macam Facebook, Twitter, Instagram dan segala yang lain ni. Zaman tu forumlah yang paling best dan popular sekali. Masa tu la wujudnya sebuah forum yang dikenali sebagai SCUKZ — dengan domain www.scukz.com (kini dah tiada).

(more…)

Ditulis pada 1 August '20 oleh | 1,270 views telah diterima.
Dalam kategori Daily Craps | Promo di Twitter! | 5 Respon

Motor Pertama Aku – Part 1

Masa tengok gambar-gambar lama kat Flickr, boleh jumpa pulak gambar motor ni. Ni la motor pertama Khai masa masuk belajar dulu. Masa tu memang susah kalau tak ada motor nak pergi kelas. Punya baik abang ipar dia pun belikan motor ni atas nama dia.

Motor ni Khai dapat pakai tak lama pun sebelum hilang kalau tak silap hilang pada tahun 2010. Memang rasa patah kaki betul masa tu. Dah la hilang dekat pondok guard. Sekali dua motor pulak tu yang hilang (member guna EX5 pun hilang sekali) sebelah-sebelah. Fuh!

Sekali lagi, abang ipar yang belikan motor tu tadi pinjamkan motor dia pula (125ZR jugak).

Disebabkan patah hati motor dah hilang, tetap nak ambil motor yang sama juga. Maka, Abah berbekalkan duit yang tak banyak mana (kami orang susah) pun bantulah untuk keluarkan motor 125ZR juga tapi bukan barulah.

Tapi motor 2nd ni korang faham je la. Tak ingatlah berapa ribu duit kena keluar lepastu… Tapi..

Bersambung..

Ditulis pada 8 May '20 oleh | 908 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai | Promo di Twitter! | 2 Respon