Persepsi aku pada Apple dan Produknya – Part 1

Dulunya, barangan jenama Apple bukan siapa-siapa untuk aku. Kalau ada orang story pasal Apple dengan aku, sumpah aku tutup telinga or buat benda lain semata-mata malas nak melayan. Lalu depan Machines or Mac Studio pun, aku buat kedai tu macam tak wujud je. Langsung tak nak singgah nengok apa-apa yang menarik. Dan persepsi aku pada Apple ketika itu, amat teruk sehingga pada aku jenama Apple dan produk mereka hanya propa dan hoax semata-mata. Dan sehingga banyak perkara membuatkan persepsi aku berubah.

Pada yang dah lama mengenali aku dan blog ini, pasti tahu yang blog Justkhai ini adalah blog Apple Haters paling terang lagi bersuluh. Hahaha! Dan aku dalam setiap kerja apa kerja yang aku lakukan, sentiasa tidak memilih Apple dalam apa-apa jua produk yang mereka keluarkan. Dan sehingga hari ini, timbul persoalan ramai mengapa aku, seorang yang amat-amat bencikan produk Apple, boleh menggemari produk Apple with peace of mind pada ketika ini? (more…)

Ditulis pada 28 December '10 oleh | 3,455 views telah diterima.
Dalam kategori Apple, Gadget | Promo di Twitter! | 106 Respon

Antara diriku dan dirinya

justkhai-diriku-dirinya

Hidup ni macam yang kita lalui ni lah. Dari seorang bayi, kemudian jadi kanak-kanak. Lepas tu masuk ke sekolah rendah, ke sekolah menengah, university dan menjadi seorang dewasa yang bekerjaya. Dalam tempon itu, akan mula mencari pasangan yang benar-benar akan dijadikan pasangan sehidup semati, menjadi batu asas sesebuah hubungan yang bakal menghasilkan zuriat. Kemudiannya kita akan tua, dan meninggal dunia. Itu sahaja kehidupan. Semua orang pun sama dan tiada apa yang lainnya.

Apa yang membezakan setiap orang adalah keperibadian mereka. Bagaimana cara mereka membawa diri untuk mengharungi hari ini, hari esok dan hari yang mendatang. Lihat sekeliling, macam-macam perangai orang dapat kita lihat dan mampu buat kita berfikir. Dan berikut adalah rumusan beberapa perangai yang patut kita jauhi.

1. Diam itu lebih baik.
Dalam semua perkara, dialah yang betul semua. Belum sempat korang cakap, dia dah cakap dulu. Paling teruk, apa yang dia cakap kan tu, mengulang semula apa yang dah kita cakap sebelum ini. Atau lebih teruk lagi, apa yang dicakapkannya, adalah dusta belaka a.k.a tak tahu tapi buat-buat tahu. Jadi, untuk perkara yang kita tak tahu, ada baiknya kita diam. Kerana diam itu lebih baik dari terlalu banyak berkata-kata terutama perkara-perkara yang dusta.

2. Memutuskan hubungan silraturahim.
Kalau korang ada berkawan dengan seorang teman yang suka bercerita mengenai keburukkan kawannya yang lain, jauhilah orang yang sebegitu. Kerana orang seperti ini, dibelakang korang, dia bantai cerita keburukkan korang pulak dengan teman yang dia kutuk pada awalnya tu. Kalau korang jadikan orang yang macam ni sebagai pendengar masalah peribadi korang, suatu hari nanti bila berlaku selisih faham, jangan tanya kenapa kalau semua rahsia korang yang dia tahu sebelum ni, dah sampai pada orang lain. Silap-silap keluar Melodi. Mana lah tahu one day korang akan jadi artis ke kan? Hehe.. (more…)

Ditulis pada 16 December '10 oleh | 790 views telah diterima.
Dalam kategori Hidup Khai, Motivasi | Promo di Twitter! | 66 Respon

Shoutbox tidak releven lagi

justkhai-shoutbox-1

Justkhai dari awal kewujudan’nya, memang ada shoutbox di sidebar dan kemudiannya berubah ke side sebelah kanan blog menggunakan floating script. Tapi itu kisah dulu-dulu di mana zaman shoutbox bermula. Semua orang mahukan shoutbox untuk diletakkan ke dalam blog. Kalau blog takde shoutbox, rasa bukan blog pula pada masa tu.

Dan hari ini, zaman shoutbox dirasakan tidak releven lagi. Kalau guna shoutmix, ramai yang datang ke blog langsung tak baca pun entri korang. Jangan kata baca, nak jeling pun dia tak hingin. Yang penting, dia akan ke shoutbox korang dan tujuan’nya hanya satu iaitu mempromosi link. Entah macam-macam link. Ada yang promo link ke blog dan ada pula yang promo link scam ntahape-ape yang diorang join tu.

So bila masalah ini berlanjutan, Justkhai memulakan satu revolusi dalam dunia blog dengan menggunakan shoutbox versi Facebook. Dan setiap komen yang ditinggalkan dalam shoutbox tersebut, akan menggunakan akaun Facebook si pengirim. Ingat masalah promo tak habis-habis ni akan hilang, rupanya tidak. (more…)

Ditulis pada 14 December '10 oleh | 1,052 views telah diterima.
Dalam kategori Blog | Promo di Twitter! | 97 Respon