Di mana dia, Apple iPhone saya?

justkhai-iphone4s

Tengahari 4 Disember 2011 lalu, Khai ke Balakong untuk majlis perkahwinan anak saudara seorang kawan bersama 3 yang lain. Dipendekkan cerita, iPhone Khai hilang dan baru perasan masa dalam kereta on the way nak balik rumah. Raba-raba poket, alamak!! Mana iPhone aku? *pengsan*

Nak taknak pusing balik dan cari merata tempat, memang dah takde lagi. Ramai yang tanya di Twitter, tak try find iPhone tu guna Find my iPhone ke untuk cari balik phone tu. Jadi ini kisahnya. Disebabkan masa tu memang susah nak dapat internet (selalu online kat iPhone je bila di luar), terus suruh member try find iPhone tu ada kat mana. Dengan menggunakan app “Find my iPhone”, katanya yang iPhone tu sedang bergerak, which mean memang sah la dah ada kat tangan orang lain. Dari Balakong, terus pencuri tu ke Shah Alam. Berhenti di perhentian bus dan teksi seksyen 17 dan akhirnya tiba ke rumahnya di disebuah kawasan perumahan pangsa sekaligus membuatkan iPhone tu memang takde harapan nak dapat balik. Kalau rumah dia jenis teres ke, memang boleh tahu rumah dia kat mana. Tapi disebabkan dia duduk kat kawasan flat bertingkat, memang susah nak tahu mana lokasi sebenar iPhone tu.

Call banyak kali dia tak angkat. SMS pun taknak balas. So memang confirm’lah dia nak ambil terus phone tu. Bukan senang orang nak pulangkan kalau dah jumpa iPhone ye tak? Haha. Mula-mula member Khai dah lock phone tu so orang yang ambil tu memang tak boleh nak off phone tersebut. Bila dah rasa takde harapan nak dapat balik, sempatlah Khai wipe terus iPhone tu. So semua data-data yang ada dalam iPhone tu, sempat dipadam bersih tanpa meninggalkan sebarang kesan lagi. Nak find pun dah tak boleh lagi sebab Apple ID pun dia delete terus dari phone tu. (more…)

Ditulis pada 5 December '11 oleh | 3,777 views telah diterima.
Dalam kategori Apple, Gadget, Hidup Khai | Promo di Twitter! | 81 Respon

Kenapa saya suka Toyota Corolla Altis yang terbaru?

Minggu lepas Khai sempat ke UMW Toyota Motor di Pandan Indah. Motifnya hanya satu nak lihat sentuhan terbaru yang diberikan pada Toyota Corolla Altis dan apa lagi kalau bukan nak test-drive ye tak? Khai pun memang tengah mencari kereta yang paling sesuai untuk Khai. Kereta nak pakai lama bukan boleh pakai buang ye tak?

Sebelumnya sampai sana tu, puas fikir mana nak cari Toyota Showroom. Dalam kepala ada satu je Toyota Showroom iaitu yang di Jalan Maarof, Bangsar. Nasib ada GPS, senang sikit nak cari mana showroom yang paling dekat. Berbaloi laburkan RM1200 untuk Garmin ni. Hehe. Atas petunjuk encik Garmin, akhirnya sampai ke Toyota Showroom di Pandan Indah bersebelahan dengan The Store. Punyalah selalu lalu situ, boleh tak perasan ada showroom. Grrr, Sabar ajelah! Haha.

Apapun thanks kat member yang sorang ni sebab temankan. Dalam pukul 3 petang macam tu, kami sampai ke showroom tersebut dan disambut dengan satu kereta berwarna putih yang dari jauh dah nampak menarik, apa lagi kalau bukan Toyota Corolla Altis yang dah menerima banyan sentuhan dari Toyota. Seksi sungguh design dia. Tapi yang ada kat luar tu memang khas untuk test-drive, so kalau nak belek-belek lebih lanjut, masuklah dalam ye tak? (more…)

Ditulis pada 30 November '11 oleh | 3,846 views telah diterima.
Dalam kategori Advertorial | Promo di Twitter! | 35 Respon

Jom Pergi Bercuti Bersama Proton VIP!

Hi guys! Kalau Khai tanya berapa ramai yang hidupnya ada kena mengena dengan Proton, pasti ramai kan? Kalau bukan korang yang gunakan Proton, mesti mak ayah korang, saudara-mara korang, adik-beradik korang atau mungkin jiran korang sendiri. Itu membuktikan yang kita semua lahir dan hidup di Malaysia. Sebuah negara yang membangun dan hebat dengan teknologi pembikinan keretanya sendiri.

Kalau korang perasan, makin lama makin bagus setiap design kereta keluaran mereka. Bukan sahaja design, malah kualiti pembinaan luaran dan dalaman mereka juga bukan kepalang. Apapun, itu bukan perkara utama yang Khai nak ceritakan dalam artikel kali ini.

Artikel kali ini adalah mengenai satu pertandingan yang dianjurkan Proton. Proton VIP (Very Important Proton) Amazing Holidays. Khai pun belum join lagi mungkin lepas je publish artikel ini, nak juga mencuba nasib sebab ianya bukan sahaja terbuka kepada pemilik atau pengguna Proton tetapi sesiapa sahaja. (more…)

Ditulis pada 22 November '11 oleh | 1,585 views telah diterima.
Dalam kategori Advertorial | Promo di Twitter! | 14 Respon